Hliva ustricová – huba, ktorá je nabitá vitamínmi, minerálmi, vlákninou a tiež bielkovinami. V našom jedálničku by určite nemala chýbať. Vďaka svojmu zdravému zloženiu má blahodarné účinky na naše telo a imunitu.
Je výborná do polievok, omáčok alebo aj do praženice. Jej príprava je jednoduchá a rýchla – ako napríklad aj pri tejto hlivovej omáčke .
Ako na to?
1
Na olivovom oleji si sprudka opečieme nakrájanú hlivu ustricovú. Dostane „ugrilovanú“ vôňu a príchuť.
2
Jarnú cibuľku, strúčiky cesnaku, tymian, koriander a soľ rozmixujeme v mixéri na pastu.
3
Pastu dáme na panvicu a na kvapke oleja ju zohrejeme.
4
Opečenú hlivu ustricovú rozmixujeme v mixéri a pridáme k paste.
5
Spolu všetko 5 minút restujeme, aby sa nám chute spojili.
6
Nakoniec pridáme smotanu a zamiešame.
7
Dochutíme a podávame s uvarenými celozrnnými cestovinami gigli. Navrch pridáme hobliny parmezánu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
349 kcal
1467 kJ
T:
20 g
B:
13 g
S:
27 g
V:
2 g
Dobrú chuť :-)!
Skvelé recepty aj s cestovinami nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.