Máš rada huby? Ja áno, akékoľvek. Dnes som pripravila recept z hlivy ustricovej, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravá. V starej Číne si ju ľudia dávali ako darček a dokonca pre jej výnimočnosť ju používali ako platidlo. Má toľko pozitívnych účinkov na náš organizmus, že by sa sem ani nezmestili. Aspoň si pripomenieme. Hliva obsahuje betaglukány, vitamíny B, C, D, K, proteíny, stopové prvky chrómu, medi a železa. Taktiež z nej dokážeš vyčarovať veľmi chutné jedlo.
Ako na to?
1
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na rozohriatom oleji spolu s červenou paprikou.
2
Pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme trochou vody a dusíme.
3
Cuketu ošúpeme, nakrájanú vložíme do mixéra s trochou vody a rozmixujeme na kašu.
4
Rozmixovanú cuketu pridáme k hlive, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a dusíme, kým nie je hliva mäkká. Približne 25-30 minút. Občas premiešame.
5
Keď je hliva udusená za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie, kyslú smotanu a cayenské korenie.
6
Necháme prejsť varom a podávame s lyžicou kyslej smotany.
7
Servírovať môžeme napríklad s krajcom celozrnného chleba.
Tip: Ak chceme mať vegánsku verziu, použijeme rastlinné smotany.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
372 kcal
1563 kJ
T:
25 g
B:
13 g
S:
23 g
V:
7 g
Dobrú chuť!
Ďalšie chutné zdravé recepty nájdeš aj v knihách Z fitka do kuchyne:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.