Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hlivové soté s mangoldom: tip na rýchly zdravý obed bez mäsa

Nie som si úplne istá, či špecifikácia „soté“ je úplne správna, ale keďže ide o podobný typ jedla, nechala som ho v názve. Pomenovať ho len „hlivovo-mangoldovou omáčkou“ mi prišlo málo vystihujúce jeho lahodnú chuť a skrytý, jednoduchý spôsob prípravy. Hodí sa ku knedli, k ryži, k francúzskej chrumkavej bagete a úplne najviac k celozrnným haluškám.
Ak nemáme mangold, použiť môžeme špenát, medvedí cesnak, žihľavu, šťaveľ alebo zelenú ingredienciu jednoducho vynecháme.

Pozri si aj recept na celozrnné halušky.
Čas prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 3-4 porcie?


  • 2-3 veľké trsy hlivy ustricovej

  • 1 veľkú šalotku

  • 3 − 6 listov mangoldu

  • 1-2 lyžice kôprovej vňate

  • 1 dl olivového oleja

  • 1 dl suchého lahodného bieleho vína

  • štipku mletého bieleho korenia

  • 500 − 700 ml vývaru/vývaru zo zemiakov/vlažnej vody

  • 1 dl 40% smotany

  • 2 bobkové listy

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • pár kvapiek limetkovej šťavy


Ako budeme postupovať?

1. Hlivu nakrájame na pásiky alebo menšie kúsky. Šalotku úplne nadrobno.
2. Mangold nakrájame bez stonky na pásiky.
3. Ak nemáme kôpor sušený, otrháme čerstvé konáriky od stonky a posekáme ich nadrobno. Kôpor môžeme vymeniť aj za petržlenovú vňať, ligurček, yzop...
4. Vo vyššej panvici zohrejeme trošku oleja a opečieme nakrájanú hlivu.
5. Opečenú odložíme z panvice bokom na misku a do výpeku dáme podusiť cibuľku. Keď je hotová, pridáme znova hlivu, podlejeme bielym vínom a na najvyššom plameni za stáleho miešania predusíme.
6. Potom pridáme biele korenie a zalejeme vývarom či vodou.
7. Dusíme na miernom ohni, kým hliva nie je mäkká. Potom soté odokryjeme, pridáme smotanu, bobkové listy, soľ, limetkovú šťavu, kôpor a nakrájaný mangold.
8. Minútu prevaríme, odstavíme z ohňa. Časť – asi štvrtinu − odoberieme a vymixujeme na jemný krém. Z mixéra vyberieme a primiešame do soté. Prehrejeme asi dve minútky. Zmes bude zahustená, nie je nutné používať múku, ako sa tradične pri soté používa.
Tip č. 1: Podávame s celozrnnými haluškami a vrch soté ozdobíme nutričnou bombou – výhonkami naklíčenej horčice, alebo žeruchou.
Tip č. 2: Soté sa dá pripraviť aj bez vína, úplne ho vynecháme, ak pripravujeme jedlo pre malé deti. Obmenou pre alergikov môže byť kokosové mlieko namiesto živočíšnej smotany.
 
Pozn. autorky: Kvôli fotke som oddelila halušky od soté, ale po fotení sme si ich na tanieri zmiešali dokopy 😊. Predpokladám, že si jedlo nefotíte na svoj blog, halušky si preto rovno primiešajte do soté, kým je na horúcej panvici, aby chuť prešla všetkými súčasťami jedla.
mangold recept
 
recepty z hlivy
Prajem dobrú chuť :-)!
 
Aj v našich knihách nájdeš množstvo inšpirácie na zdravé obedy, večere, ale aj jedlá na raňajky, snacky, koláče, nápoje a iné:
fit recepty
 
Inšpiruj sa aj ďalšími hlivovými receptami:
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút
Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.