Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózny hlivový guláš s fazuľou: tip na výživný obed

Na jeseň je potrebné podporovať imunitu. Hliva svojím obsahom betaglukánov je na to ako stvorená. Ja som ju zakomponovala do chutného guláša, na ktorom si pochutí každý vegetarián alebo vegán. V kombinácii s fazuľou dodá nášmu telu dostatok energie a vlákniny. A výborne chutí.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?


  • 1 cibuľu

  • 300 g hlivy

  • 2 lyžice oleja

  • 1 lyžičku červenej papriky

  • 1 zelenú papriku

  • 1 paradajku

  • 250 g bielej uvarenej fazule

  • 100 ml paradajkového pretlaku

  • štipku korenia čili

  • 300 ml vody

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • majorán

  • 2 strúčiky cesnaku


Ako budeme postupovať?

1. Cibuľu nakrájame spolu s hlivou a vložíme do hrnca s rozohriatym olejom.
2. Chvíľu restujeme a pridáme červenú papriku.
3. Podlejeme trochou vody a dusíme 20 minút.
4. Pridáme nakrájanú papriku s paradajkou a opäť chvíľu dusíme.
5. Nakoniec pridáme fazuľu, paradajkový pretlak, štipku čili a zalejeme vodou.
6. Dochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a cesnakom.
7. Keď je hliva mäkká, guláš je hotový.
Tip č. 1: Ak máte radšej hustejší guláš, vyberte dve naberačky do nádoby, rozmixujte ponorným mixérom a vylejte naspäť do hrnca.
Tip č. 2: Guláš môžeme dať aj deťom od 3 rokov.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 059 kJ
252 kcal
6 g36 g12 g7 g
 
hlivový guláš
Dobrú chuť :-)!
 
Na posilnenie imunity je vynikajúce aj cvičenie jogy, či meditácie (tie zmierňujú stres, dávajú ťa do väčšej pohody, vďaka čomu si odolnejšia voči vonkajším nástrahám). Vyskúšaj preto aj našu harmonickú výzvu, začíname už v pondelok 9.11.2020:
ako posilniť imunitu
 
Aj tieto recepty s hlivou sa oplatí vyskúšať:
Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Hlivové soté s mangoldom: tip na rýchly zdravý obed bez mäsa
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.