Čas prípravy: max. 60 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 200 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1 lyžičku mletej škorice
- 4 lyžice domáceho medu
- 200 g celozrnného kuskusu
- 2 vajíčka
- 250 ml kokosovej smotany
- 1 vanilkový struk (vnútro vyškrabeme nožom)
- štipku morskej/himalájskej soli
- maslo na potretie pekáča (príp. kokosový olej)
- 5 nektáriniek
Ako budeme postupovať?
2. Žĺtky vymiešame s kokosovou smotanou a vanilkou.
3. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
4. Žĺtkovú zmes a sneh primiešame ku kuskusu a vytvorí sa nám vláčna hmota.
5. Plech na pečenie s rozmerom 25 x 25 cm potrieme maslom a pridáme kuskusovú zmes.
6. Na vrch poukladáme nakrájané nektárinky a nákyp pečieme 35-40 minút pri teplote 160 ˚C.
Tip: Nákyp môžeme potrieť domácim marhuľovým džemom alebo poliať vanilkovým pudingom :-). Ak by sme použili necelozrnný kuskus, resp. mix celozrnného a necelozrnného, môžeme nákyp ponúknuť aj deťom od 1 roka.
Aj do našich kníh Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III sme pridali recepty na sladké obedy, ktoré sú však rovnako dobré aj ako dezerty:
Ak máš rada tento typ jedla, ponúkame do tvojej pozornosti ešte zopár iných nákypov na sladko aj slano:
Vynikajúci pšenový nákyp a.k.a pšenovník s ovocím: tip na dezert aj pre deti od 1 roka
Šťavnatý quinoa nákyp s čerešňami: tip na sladký obed či dezert
Čučoriedkový ryžový nákyp: sladký obed bez lepku, bez laktózy a aj pre vegánov
Tip na zdravý obed: Karfiolový nákyp
Fantastický tofu-karfiolový nákyp bez laktózy
Lahodný slaný pšenový nákyp, ktorý naštartuje trávenie
Karfiolový nákyp s hráškom a šampiňónmi
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov