Čučoriedkový ryžový nákyp: sladký obed bez lepku, bez laktózy a aj pre vegánov

Ryžový nákyp si mnoho z nás pamätá z detstva. U mňa osobne sú to spomienky na návštevu babky, s domácim kompótom a sirupovou vodou. Nuž, dnes si pripravíme zdravšiu, modernejšiu verziu tohto jedla, ktorá ale vôbec nie je menejcenná. Aj táto verzia je veľmi chutná, jednoduchá na prípravu a verím, že chutiť bude aj ďeťom či mužskému pohlaviu. Recept môže poslúžiť ako sladký obed či sýte raňajky, prípadne aj ako dezert. Poďme na to! :-)

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 200 g guľatozrnej ryže
  • 1 bio kokosové mlieko v plechovke (400 ml)
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 2 lyžice kokosového cukru (25 g)
  • 2 lyžice kokosového oleja + 1 na potretie pekáča (20 g)
  • 100 g čerstvých čučoriedok
  • 20 g strúhaného kokosu
  • 1 lyžičku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

1. Do hrnca dáme prepláchnutú ryžu, pridáme kokosové a mandľové mlieko, kokosový cukor a dáme variť na sporák.

2. Sem tam premiešame a ryžu varíme 25-30 minút, kým nebude úplne mäkká. Ak by sa počas varenia zdala zmes hustá, prilejeme ešte trocha mandľového mlieka.

3. Keď je ryža uvarená, pridáme 2 lyžice kokosového oleja už mimo sporáka a premiešame.

4. Pekáč o rozmere 24 x 24 cm potrieme kokosovým olejom, nalejeme doň polovicu ryžovej zmesi, posypeme polovicou čučoriedok a nalejeme druhú polovicu ryžovej zmesi.

5. Vrch posypeme kokosom, pridáme zvyšné čučoriedky a posypeme ich škoricou.

6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 25 minút.

 

Tip: Čučoriedky alebo iba ich časť môžeme nahradiť iným bobuľovým ovocím (napr. malinami).

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2184 kJ

522 kcal

31,4 g 51,7 g 6,2 g  2,9 g

ryžový nákyp

 

ryzovy nakyp

Prajem dobrú chuť!

 

Množstvo vynikajúcich receptov aj pre veganov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

 

Vyskúšaj aj:

Ryžový nákyp bez lepku a laktózy

Pšenový nákyp s jahodami: sladký dezert aj výdatné raňajky už pre deti od 2 rokov

Pšenový nákyp na slano so špenátom a sušenými paradajkami

Viktória Janov

Viktória Janov

Redaktorka at Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 11/03/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVeganVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre