Fantastický tofu-karfiolový nákyp bez laktózy
Či už si vegánka alebo chceš len skúsiť obed bez živočíšnych produktov, toto je skvelý tip ako navariť rýchlo a zdravo. Karfiol je bohatý na veľa vitamínov, ako napríklad vitamín A, B, E a aj C. Nemôžem vynechať ani významné množstvo vápnika, železa, horčíka a draslíka. Pomôže ti aj pri trávení, keďže správne usmerňuje tráviaci systém a reguluje priechodnosť čriev. Ak nechceš ostať pri vegánskom obede, pridaj do omáčky kvalitné pomleté mäso a posyp syrom. Mňamka v oboch prípadoch :-).
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 1 karfiol
- 1 cibuľu
- 100 g zelenej fazuľky
- 100 g mrkvy
- 100 g cukety
- 100 g kukurice
- 100 g bulguru
- 1 kvalitný paradajkový pretlak
- 1 lyžičku karí korenia
- 2 lyžice kokosového oleja
- 80 g bieleho tofu (vyberaj si kvalitné tofu zo sóje bez GMO)
- soľ a korenie
Ako budeme postupovať?
1. Do osolenej vody dáme variť ružičky karfiolu.
2. Nakrájame cibuľu a zelené fazuľky, nastrúhame mrkvu a cuketu. Na oleji pražíme najprv cibuľu, potom pridáme nastrúhanú mrkvu, cuketu a fazuľky. Osolíme, okoreníme a dusíme.
3. Keď bude zmes hotová, pridáme pretlak, kukuricu a lyžičku karí korenia. Ak by bola omáčka príliš hustá, prilejeme trošku vody.
4. Do zmesi prisypeme bulgur, premiešame a necháme 15 minút odstáť.
5. Polovicu varených karfiolových ružičiek si nakrájame na kúsky a uložíme do zapekacej nádoby.
6. Na nakrájaný karfiol vylejeme omáčku a na to pokrájame zvyšok ružičiek. Posypeme nastrúhaným tofu a dáme zapekať na 15-20 minút pri 200 stupňoch.
A môžeme servírovať. Dobrú chuť :-).
Ďalšie tipy na vegánske jedlá:
Zdravá pizza na taliansky spôsob
- Avokádo plnené vajíčkom: blesková večera po tréningu nielen pre vegetariánov - 7. augusta 2017
- Grilovaná zelenina s tajnou prísadou a dipom tzatziki - 12. júla 2017
- Zdravá maková torta s citrónovou polevou. Recept aj pre úplné začiatočníčky! - 30. júna 2017
Článok bol pridaný dňa 08/03/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéPotréningovéReceptyVegetariánske | Autor: Nela Juričová