Čas prípravy: 35-45 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 500 g červenej kapusty
- 2-3 šalotky
- 3 lyžice olivového oleja (alternatíva je aj kokosový, repkový...)
- 4 lyžice trstinového cukru
- 2-3 lístky vavrínu (bobkových listov)
- 1 lyžičku drveného rímskeho fenikla
- 2 lyžice umeoctu
- 1 dl šťavy z pomaranča (môže byť aj jablková)
Na grilované tofu:
- 200 ml sójovej omáčky (napr. Tamari)/teriyaki
- 2 lyžice sezamového oleja
- 300 g kvalitného tofu
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice javorového sirupu (použiť môžeme aj med)
- 1 lyžicu sezamových semienok
- ½ pomaranča
Ako budeme postupovať?
1. Červenú kapustu očistíme od stredného hlúbika a vrchných listov a nakrájame na tenké pásiky. Šalotku môžeme nakrájať na polkolieska alebo malé kúsky.
2. V panvici s vyšším okrajom zohrejeme olej, pridáme cibuľku a krátko podusíme, kým nemá zlatistú farbu. Vtedy pridáme cukor a skaramelizujeme ho.
3. Hneď pridáme kapustu a podusíme, podlejeme vodou, pridáme bobkový list, rímsku rascu a prikryjeme pokrievkou.
4. Dusíme na miernom ohni, nezabudneme občas premiešať, prípadne podliať vodou. Dusíme do mäkka, nám vyhovuje aj chrumkavejšia konzistencia – čiže kratšia úprava.
5. V závere pridáme umeocot a pomarančovú šťavu. (Môžeme obe ingrediencie zmiešať dokopy pred naliatím do kapusty. Kapusta je hotová vtedy, keď má mäkkú konzistenciu a voda je z nej vyparená. Trošku šťavy, samozrejme, poteší 😊.)
Príprava tofu:
1. Kým sa kapusta dusí, marinujeme tofu. Pre grilovanie je dobré, ak maximálna hrúbka tofu je cca od 0,5 cm do 1 cm, inak je stred tofu „gumenejší“. Do misky nalejeme teriyaki alebo sójovú omáčku. Pridáme 1 lyžicu sezamového oleja.
2. Marinujeme cca pol hodiny. Môžeme však tofu naložiť do marinády aj na noc, prípadne hneď ráno, a na obed ho pripraviť.
3. Rozpálime grilovaciu panvicu. Lepšia je s nepriľnavou úpravou. Na dno nalejeme olivový olej, po minúte pridáme tofu a opečieme do chrumkava.
4. Grilujeme z oboch strán 2 minúty. Po obrátení tofu pridáme sezamový olej, javorový sirup a semienka sezamu. Premiešame, zakvapkáme šťavou z pomaranča a je hotovo.
TIP na zmenu: Podobne si môžeme pripraviť seitan alebo tempeh. Veľkou pochúťkou sú aj v procese tepelnej úpravy prihodené plátky sladkého jablka. Ugrilujeme ich nemarinované spolu s tofu.
K tomuto jedlu sa hodia knedľa, lokše alebo, ako sme si my pripravili, slané kukuričné palacinky.
Skvelé recepty aj pre vegánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
S tofu môžeš pripraviť aj:
Tip na rýchly zdravý obed bez mäsa: Budha bowl s pečeným batatom a tofu
Tip na rýchly obed bez mäsa do 30 minút: karfiolové kari s tofu
Grilované tofu so zeleninou a pšenom: tip na rýchly obed či večeru nielen pre vegánov
Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút
Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.