Grilované tofu so zeleninou a pšenom: tip na rýchly obed či večeru nielen pre vegánov

Kto nemá rád rýchle obedy a večere, ktoré sú navyše zdravé a veľmi chutné? Dnes si jeden taký pripravíme a dokonca je vhodný aj pre vegetariánov či vegánov. Grilovaná zelenina je super, pretože je hotová za pár minút, pýši sa rôznymi chuťami a farbami a navyše obsahuje veľa vitamínov či iných zdraviu prospešných látok. A čo sa týka tofu, ak ho ochutíme a upečieme do chrumkava, je veľmi chutné, takže podľa mňa ani chlapi neodolajú.

Doba prípravy: max. 25 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na tofu:

  • 1 marinované bio tofu (180 g)
  • 2 lyžice bio olivového oleja
  • korenie na tofu/syr

Na prílohy:

  • 1/2 šálky pšena (cca 160 g)
  • 1 červenú cibuľu (cca 50 g)
  • 100 g zelených fazuliek
  • 1 a 1/2 červenej papriky (cca 150 g)
  • 2 lyžice bio olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • korenie na grilovanú zeleninu (príp. talianska zmes korenia, alebo korenie podľa chuti)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv uvaríme pšeno. Dáme ho do sitka a poriadne ho prepláchneme pod horúcou vodou. Potom ho uvaríme do mäkka v osolenej vode cca 12-15 minút.

2. Medzitým pripravíme tofu a zeleninu.

3. Tofu prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Každú stranu okoreníme korením na tofu/syr. Ak nemáme marinované, ale obyčajné tofu, tak ho aj osolíme.

4. Na grilovacej panvici zohrejeme oliovový olej a tofu opekáme do chrumkava z každej strany cca 4 minúty na strednom stupni.

5. Zeleninu nakrájame na kocky, teda očistenú cibuľu, fazuľky a červenú papriku.

6. V inej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a na miernom ohni restujeme 3 minúty, potom pridáme fazuľky a restujeme ďalšie 3 minúty.

7. Na koniec pridáme papriku, zeleninu osolíme a okoreníme a restujeme 6-8 minút, tak aby zostala zelenina chrumkavá.

8. Na koniec všetko spolu naservírujeme na tanier a podávame.

 

Tip: Pšeno môžeme so zeleninou aj zmiešať a vznikne čosi ako rizoto, teda pšenoto. :-)

tofu

 

grilované tofu

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie vynikajúce recepty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Aj tieto recepty sú super či už pre veganov aj neveganov:

Hustá cícerovo-batatová polievka, ktorú netreba mixovať

Krémová mrkvová polievka s kokosovým mliekom

Quinoová polievka s tofu a fazuľou – ak máš dopredu uvarenú fazuľu, príprava zaberie len 25 minút

Thajské tofu so zeleninou a ryžou

Cestoviny s kari tekvicovou omáčkou, špenátom a šampiňónmi

Cícerovo-batatový šalát s quinoou a fazuľou

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 22/02/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPotréningovéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre