Tip na zdravú prílohu: slané kukuričné palacinky bez mlieka a lepku

Slané palacinky sú výbornou pochúťkou pre každého. Dokonca sú vyrobené bez mlieka a lepku. Kukuričná múka je sladkastá, chutí aj deťom. Palacinky sa dajú naplniť a zobrať so sebou aj na cesty. Odporúčam zabaliť do silikónového „stashera“ – ingrediencie vydržia chrumkavé a placky nestvrdnú po okrajoch.

Čas prípravy: cca 20 minút

Čo budeme potrebovať na 10 palaciniek?

  • 2 vajíčka
  • 400 g hladkej kukuričnej bio múky
  • ½ l vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja + na potretie panvice
  • 1 lyžicu sušeného cesnaku
  • 1 lyžicu mletej sušenej zeleninovej zmesi
  • štipku morskej/himalájskej soli

Ako budeme postupovať?

1. Ručným mixérom vymixujeme vajíčka do peny, pridáme múku a vodu primiešavame postupne.

2. Vznikne nám husté liate cesto. Domiešame olej a sušený cesnak aj sušenú jemne mletú zeleninovú zmes. Sušený cesnak je výbornou ingredienciou v plackách, jeho jemná chuť sa páči aj deťom a vyhneme sa nahorkastej chuti, čo sa občas pri čerstvom cesnaku stáva.

3. Pridať môžeme aj bylinky, kvôli deťom odporúčam sušené najemno podrviť v dlani, zvyšky stoniek bývajú veľmi nepríjemné v medzizubnom priestore a deti odrádzajú od jedla. Kukuričnú chuť výborne vyzdvihnú sušený medvedí cesnak, pažítka, saturejka, materina dúška, lupienky nechtíka (calendula), oregano či obľúbený tymian.

4. Cesto necháme chvíľku postáť a občas ho premiešame. Výsledná konzistencia musí byť hladká, bez hrudiek.

5. Zvyčajným spôsobom potom pečieme palacinky. Nie sú jemnučké a hodvábne ako klasické pšeničné, preto ich neskrúcame, ale prekladáme alebo nakrájame na trojuholníky.

 

Tip: Pridať môžeme aj mletú kurkumu, mleté listy senovky gréckej či aromatický rastlinný olej – napríklad sezamový, makový…

kukuričné placky

 

kukuričné placky recept

Prajem dobrú chuť!

 

Inšpirácie, čo si k týmto palacinkám pripraviť môžeš načerpať aj v našich knihách:

fit recepty

 

Inšpiruj sa aj týmito receptami:

Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom

Jednoduché zeleninové karí s kokosovým mliekom vhodné aj pre vegánov

Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 27/05/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre