Zvykneš cvičiť ráno? Prípadne chceš hneď od rána prijať do tela slušnú dávku bielkovín? Potom sa ti tento recept na sladké zdravé raňajky bude isto páčiť. Pripravíme si tvarohové lievance s osviežujúcou chuťou citróna. Odporúčame ich úplne všetkým. Vôňa lievancov ťa teleportuje do detstva. Ricotta (prípadne tvaroh) a grécky jogurt obsahujú celkom slušnú dávku bielkovín, ktoré by ti určite nemali chýbať na tanieri. Navyše sú lievance pripravené z vločiek, čiže nebudeš potrebovať ani zrnko múky. Tak čo, presvedčili sme ťa a pustíš sa do prípravy? :-)
Ako na to?
1
Ovsené vločky pomelieme na jemnú múku.
2
Do pomletých vločiek pridáme riccottu, jogurt, vajíčka, prášok do pečiva, citrónovú šťavu a kôru, med, kokosový olej.
3
Všetko dôkladne premiešame.
4
Na zohriatu panvicu dávkujeme lyžicou lievance. 1 vrchovatá lyžica = 1 lievanec.
5
Keď sa v strede vytvoria bubliny a okraje sú suché, jemne preklopíme lievance na druhú stranu.
6
Pokračujeme v opekaní lievancov, kým nie sú hotové.
7
Podávame napríklad s domácim džemom a čerstvým (príp. mrazeným) ovocím.
TIP č.1: Riccottu môžeme nahradiť jemným tvarohom alebo smotanovým syrom (mascarpone alebo philadelphia) a citrónovú šťavu napríklad za pomarančovú.
TIP č.2: Ak použijeme ricottu, lievance môžu už deti od 1 roka, ak použijeme jemný tvaroh, odporúčame až deťom od 1,5 roka. Mascarpone deťom nedávame.
Výživové hodnoty na 1 ks (bez ovocia, džemu, čokolády):
79 kcal
331 kJ
T:
4 g
B:
3 g
S:
8 g
V:
0.5 g
Prajem ti krásne sladké ráno!
Ďalšie chutné recepty na sladké zdravé raňajky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Neprehliadni aj:
RECEPT na kakaové palacinky s proteínom: nielen pre zaľúbených
RECEPT na sladký banánový raňajkový koláčik: pripravíš ho do 30 minút
RECEPT na avokádový chlebík: nech máš na čo natrieť domáci džem
RECEPTY na zdravé lievance: nechýbajú banánové, kakaové či bezlepkové
RECEPTY na palacinky: objav 14 zdravých receptov na sladko aj slano
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz