Zdravý rýchly koláč s banánmi a makom, 30 minút a HOTOVO!

Jednoduché, rýchle a hlavne zdravé koláče má rada asi každá gazdinka. Dnes si jeden taký rýchly koláč upečieme. Jeho prípravu zvládne aj úplná začiatočníčka. Koláčik je vláčny, voňavý a samozrejme veľmi chutný. My si ho doma radi dávame aj na raňajky. Suroviny, ktoré budeme potrebovať sa zvyknú vyskytovať takmer v každej domácnosti. A ak nie, stačí zbehnúť do obchodu, určite ich tam nájdeš.

 

Doba prípravy: 25 – 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 3 vajíčka
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov
  • 3 banány
  • 3 lyžice maku
  • 5 lyžíc hladkej špaldovej múky
  • kokosový olej na vymastenie plechu
  • orechy na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, šľaháme aspoň 3 minúty.

2. Pridáme kypriaci prášok bez fosfátov a 2 roztlačené banány. Opäť poriadne premiešame.

3. Do cesta pridáme mak a špaldovú múku a ešte chvíľu miešame, kým sa nevytvorí pekné lesklé cesto.

4. Tortovú formu s priemerom 26 cm potrieme troškou kokosového oleja a nalejeme do nej cesto.

5. Na vrch poukladáme kolieska posledného banánu a posekané kúsky vlašských (alebo iných) orechov.

6. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút pri teplote 180 °C, kým nie je vrch pekne zlatistý.

 

Tip: Ak použijeme menej cukru, resp. ho celkovo vynecháme (ak sú banány dostatočne sladké, netreba dosládzať), môžu tento koláčik ja deti od 2 rokov.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 70 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
158 kcal

665 kJ

4 g 4 g 24 g 2 g

banánový koláč

 

rýchly koláč

 

banánovo-makový koláč

 

banánový koláč s makom

Tak už si len uvariť nejaký teplý čaj alebo iný horúci nápoj a môžeš si vychutnať parádne víkendové raňajky či nedeľný koláčik. :-)

 

Inšpirácie na víkendové raňajky načerpaj napríklad aj z knihy Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Cez víkend si môžeš dopriať napríklad aj:

Avokádový chlieb s hrozienkami

Avokádová omeleta pre dvoch

Pohánkové lievance

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 09/02/2018 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéFitness dezertyNízkokalorickéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre