Jednoduché, rýchle a hlavne zdravé koláče má rada asi každá gazdinka. Dnes si jeden taký rýchly koláč upečieme. Jeho prípravu zvládne aj úplná začiatočníčka. Koláčik je vláčny, voňavý a samozrejme veľmi chutný. My si ho doma radi dávame aj na raňajky. Suroviny, ktoré budeme potrebovať sa zvyknú vyskytovať takmer v každej domácnosti. A ak nie, stačí zbehnúť do obchodu, určite ich tam nájdeš.
Ako na to?
1
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, šľaháme aspoň 3 minúty.
2
Pridáme kypriaci prášok bez fosfátov a 2 roztlačené banány. Opäť poriadne premiešame.
3
Do cesta pridáme mak a špaldovú múku a ešte chvíľu miešame, kým sa nevytvorí pekné lesklé cesto.
4
Tortovú formu s priemerom 26 cm potrieme troškou kokosového oleja a nalejeme do nej cesto.
5
Na vrch poukladáme kolieska posledného banánu a posekané kúsky vlašských (alebo iných) orechov.
6
Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút pri teplote 180 °C, kým nie je vrch pekne zlatistý.
Tip: Ak použijeme menej cukru, resp. ho celkovo vynecháme (ak sú banány dostatočne sladké, netreba dosládzať), môžu tento koláčik ja deti od 2 rokov.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 70 g ):
158 kcal
665 kJ
T:
4 g
B:
4 g
S:
24 g
V:
2 g
Tak už si len uvariť nejaký teplý čaj alebo iný horúci nápoj a môžeš si vychutnať parádne víkendové raňajky či nedeľný koláčik. :-)
Inšpirácie na víkendové raňajky načerpaj napríklad aj z knihy Z fitka do kuchyne špeciál:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov