Och, blížia sa Vianoce - pohroma všetkých predsavzatí. Chudneš dva mesiace a Vianoce môžu celé tvoje snaženie pekne ohroziť. Môžu, ale nemusia. A dokonca, ich ani nemusíš prežiť zobkajúc len chrumkavé kúsky zeleniny. Aj počas chudnutia si ich vieš perfektne užiť! Stačí pár zásad a trikov a Vianoce nemusia byť veľkým strašiakom. Ale pokoj, dobrá nálada a zábava. Ponúkam ti malý manuál na to, aby si v pohode zvládla najkrajšie sviatky v roku. Samozrejme, bez toho, aby si si musela posunúť dierku na opasku :-).
Výzva č. 1: Ako na štíhle vianočné pečenie?
1. Peč najviac 5 druhov koláčikov
2. Používaj zdravé alternatívy ingrediencií
Spotrebu cukru zníž v recepte o 1/3. Uvidíš, že koláče budú ešte stále dosť sladké. Ak si v rodine zvyknutá na krémové zákusky, skús ich vymeniť za tvarohové alebo smotanové. Ak namiesto maslového krému naplníš koláč tvarohovou plnkou, ušetríš množstvo kalórií a zákusok si naozaj budeš môcť užiť bez obrovských výčitiek.
3. Kontroluj množstvo skonzumovaných sladkostí
Jeden malý trik: Keď máš chuť na viac druhov koláčov a nevieš si vybrať. Zober si malý tanierik a odkroj z každého koláča kúsok. Ochutnáš tak všetky druhy a v konečnom dôsledku zješ na množstvo len jeden koláč. Tento trik odporúčam praktizovať aj na návštevách. Pokiaľ sú tvoji blízki alebo priatelia informovaní o tom, že chudneš, určite to pochopia a nebudú ti to mať za zlé. Ďalšou z možností je podeliť sa o koláč s partnerom.
Výzva č. 2: Ako zvládnuť Štedrý deň bez výčitiek?
1. Polievky v zdravom šate
Ak je tvojou tradičnou polievkou kapustnica, skús ju inovovať. Na jej uvarenie si vyber kvalitné a chudé mäso, najlepšie z farmárskeho chovu. Ak nemáš možnosť na kapustnicu použiť svoju vlastnú doma nakladanú kapustu, kúp ju od domácich výrobcov. Vyhneš sa tak množstvu prídavných látok použitých v bežne dostupných kapustách v reťazcoch. Myslím, že kapustnica bude rovnako chutná aj, keď ju nezahustíš smotanou a múkou, ale už naservírovanú ozdobíš lyžicou jogurtu.
2. Ryba a majonézový šalát trošku inak
Veľmi dobrou alternatívou je zmeniť kuchynskú úpravu tejto tradičnej ryby. Inšpiruj sa novými receptami alebo zaexperimentuj a vymysli svoj nový recept. Najlepšou kuchynskou úpravou je pečenie v rúre alebo na pare. Poprípade si ju môžeš urobiť na masle alebo zapiecť. Neboj sa vyskúšať aj nové druhy rýb, ako je losos, pstruh alebo zubáč. Použi pri varení bylinky, cesnak, mandle alebo iné zaujímavé ingrediencie. Výnimočný recept bude určite všetkých chutiť a ver, že na rybu obalenú v starom pečive si už ani nespomenú.
RECEPT: Zemiakový šalát s nálepkou light
- 1/3 varených zemiakov v šupke
- 1/3 uvarenej mrkvy
- 1/3 na kocky nakrájaného pečeného zeleru v rúre (Zeler očistíme a nakrájame na malé kocky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť.)
- 1 cibuľu
- 2 kyslé uhorky
- 2 vajcia
- kukuricu
- čierne korenie
- soľ
- biely jogurt podľa potreby
Postupujeme ako pri príprave klasického šalátu.
Ako vyzerá štedrovečerná večera u nás doma?
- oplátka s medom podávaná pred večerou a rozdelená medzi všetkých členov rodiny,
- ovocie - ochutnávka všetkých druhov ovocia prítomných na stole,
- rybacia polievka z kapra,
- zemiakový šalát v light verzii,
- kapor pečený v rúre,
- losos na masle s rozmarínom,
- opekané zemiaky na panvici.
Prajem ti krásne prežitie sviatkov bez stresu, výčitiek z jedla, ťažkého trávenia a kilogramov navyše. Verím, že to zvládneš, možno aj pomocou tohto článku. Veď nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili :-). Šťastné a zdravé!
A ak ešte stále hľadáš nejaké darčeky, skús darovať členstvo:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.