Ak si myslíš, že športovkyne s vypracovaným telom držia špeciálnu diétu, alebo nebodaj ich jedálniček obsahuje jedlá, ktoré nechutia a ani vábne nevyzerajú, si na omyle. Zaujíma ťa, ako teda môže vyzerať taký jeden deň stravovania v živote trénerky? My sme si vypýtali konkrétne recepty od Janky Earl, ktorú môžeš poznať aj z nášho blogu či stravovacích videí vo výzve do plaviek 2017. Poď sa pozrieť na jej jedálniček. ;-)
Kým ti ukážeme Jankin jedálniček, bolo by vhodné ju predstaviť. Keď bola Janka tínedžerka, súťažne behávala a pravidelne cvičila. Neriešila vtedy čo a koľko zjesť. Neskôr so súťažným behom prestala, stále športovala, dokonca cvičila 5-6 krát týždenne minimálne 2 hodiny denne. Popritom jedla veľmi málo. Dokonca vyskúšala asi všetky možné diéty, vylúčila tuky, sacharidy, ovocie, proste hádam asi všetko, čo bolo vtedy akože "účinné a moderné". Nič z toho však nefungovalo, Janka sa práveže cítila permanentne unavená, slabá, bez energie. Stratila takmer všetko svalstvo, ktoré predtým roky budovala.
Jedného dňa si povedala, že dosť, začne si hľadať vlastnú cestu. Na rad prišlo štúdium, kde hľadala odpovede na svoje otázky. Vďaka tomu zistila, že k zdravému životnému štýlu patrí pestrá, zdravá, vyvážená strava a pravidelné cvičenie. Uvedomila si, že menej je niekedy viac a dosahovať výsledky vieme aj kratším tréningom a nemusíme pri tom hladovať. O všetky jej skúsenosti a vedomosti sa delí s ostatnými prostredníctvom svojho blogu.
RAŇAJKY: Praženica s hlivou ustricovou, červenou cibuľou a špenátom
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku ghee masla
- 1/2 červenej cibule
- 3 stredne veľké klobúčiky hlivy ustricovej
- 3 reďkovky
- 3 vajíčka
- hrsť špenátu
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme na drobné kúsky nakrájanú cibuľu a hlivu.
2
Chvíľu restujeme, pridáme vajíčka ochutené soľou a korením.
3
Miešame a ku koncu dochutíme ešte čerstvým špenátom.
4
Podávame s nakrájanou reďkovkou a ražným chlebíkom.
DESIATA: 1 celé jabĺčko
Nie je nič jednoduchšie, ako si zbaliť so sebou do práce, na výlet, či kamkoľvek 1 jablko. Stačí ho umyť a môžeš sa doňho zahryznúť.
OBED: Plnené kuracie prsia s cottage cheese
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 4 ks kuracích pŕs (bez kožky)
- 200 g cottage cheese
- 200 g špenátu (buď čerstvý, alebo mrazený)
- 3 lyžičky olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajíčko
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- mletú červenú papriku
- oregano
Ako na to?
1
Najprv si pripravíme plnku zmiešaním cottage cheese, špenátu a bielka z vajíčka. Do zmesi pridáme soľ a koreniny (mleté čierne, papriku a oregano) podľa chuti.
2
Kuracie prsia rozkrojíme pozdĺžne (nie úplne, iba dostatočne na vloženie ingrediencií), potom do nich vložíme pripravenú zmes.
3
Olivový olej zmiešame s roztlačeným cesnakom a potrieme ním kuracie prsia po vrchu.
4
Keďže sa zvýšil žĺtok, môžeme ním potrieť kuracie prsia po vrchu, čím získame krásnu zlatistú farbu a chrumkavý povrch.
5
Vrch môžeme posoliť a posypať korením, každý podľa chuti.
6
Rúru sme si nechali predhriať na 180°C, kam vložíme kuracie prsia a pečieme cca 40-45 minút. Závisí to od hrúbky kuracích pŕs.
TIP: Podávame napríklad s hnedou ryžou a šalátom.
OLOVRANT: Šalát Caprese
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 60 g mozzarelly
- 1 väčšiu paradajku (prípadne hrsť cherry paradajok)
- 1 lyžičku olivového oleja
- 1 lyžičku balzamikového octu
- pár lístkov bazalky
Ako na to?
1
Paradajku a mozzarellu si nakrájame na kolieska.
2
Poukladáme striedavo na tanier, raz koliesko paradajky, raz mozzarella.
3
Dochutíme olejom a balzamikom.
4
Nakoniec ozdobíme čerstvou bazalkou.
VEČERA: Špenátové placky plnené kozím syrom a údeným lososom
Čo budeme potrebovať na 6 placiek?
Na placky:
- 250 g špenátových listov
- 150 g celozrnnej múky (podľa tvojho výberu)
- 150 ml vody
- 150 ml kvalitného mlieka
- 3 vajíčka
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 2 lyžičky konopného oleja (príp. olivového)
Na plnku:
- 400 g cottage syra
- 60 g strúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g roztierateľného kozieho syru
- údeného lososa
- šťavu z 1/2 citróna
Ako na to?
1
Placky pripravíme tak, že nasypeme všetky ingrediencie do mixéra a rozmixujeme najemno.
2
Panvicu potrieme troškou oleje, vylejeme 1 naberačku cesta a pečieme, kým sa spodná strana placky nezačne oddeľovať sama od panvice. Otočíme a pečieme z druhej strany. (Postup je podobný ako pri palacinkách).
3
Plnku urobíme zmiešaním cottage syru, kozieho syru, roztlačených strúčikov cesnaku. Do zmesi pridáme soľ, korenie a nastrúhaný parmezán.
4
Na záver placku potrieme pripravenou zmesou, položíme plátok údeného lososa, pokvapkáme šťavou z citróna, zabalíme a môžeme vychutnávať.
TIP: Tieto placky sú skvelé aj na cesty, stačí ich zabaliť do alobalu a vziať so sebou.
Veríme, že si načerpala inšpiráciu, ako môže vyzerať aj tvoj 1 deň. Niekedy stačí zopár obmien korenín, prípadne použiješ iný syr a už máš iné jedlo. Alebo načerpaj ďalšie inšpirácie zo zdravých blogov, ako je aj ten náš. Jankine inšpirácie môžeš čerpať aj z nášho archívu, kde nájdeš prednášky a vzdelávacia videá nielen s Jankou.
Ďalšie super recepty, napríklad aj od Janky Earl, ale aj iných fitness tréneriek, na teba čakajú v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)