3 vynikajúce recepty zo zeleného hrášku: nátierka, polievka a pyré

Hrášok je jarná zeleninka, ktorá sa berie skôr ako dochucovadlo jedál. Ale z hrášku môžeš vytvoriť aj samostatné jedlo, chutné a plné výživných látok. Je výborným zdrojom vitamínov E,K, C a vitamínov skupiny B. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, a tým prospieva hlavne nášmu tráveniu. Takisto prospieva nášmu srdcu, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Takže, ak ho budeš konzumovať surový alebo zakomponovaný do jedál, vždy urobíš niečo dobré pre svoje zdravie. Vyskúšaj niektorý z mojich 3 receptov. ;-)
Hrášková nátierka
Doba prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 100 g čerstvého hrášku
- 125 g bryndze
- ½ cibule
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme nátierku pre deti)
Ako budeme postupovať?
Pokiaľ máme mrazený hrášok, je potrebné ho na pár minút uvariť vo vriacej vode a nechať vychladnúť.
Všetky suroviny vložíme do mixéra a zmixujeme na hladko.
Dochutíme soľou a čiernym korením.
Podávame na domácom chlebe alebo pečive.
TIP: Ak do nátierky nedáme čierne korenie, môžu ju aj deti od 2 rokov.
Výživové hodnoty na 1 porciu:

Hrášková polievka
Doba prípravy: 50 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 2 lyžičky kurkumy
- 450 g hrášku (môže byť aj kvalitne zamrazený)
- 2 ks zemiakov
- 100 g mrkvy
- ½ kalerábu
- 800 ml vody
- morskú/himalájsku soľ
- 200 ml smotany na varenie
Ako budeme postupovať?
- Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kurkumu a premiešame.
- Pridáme hrášok, ošúpané zemiaky, mrkvu a kaleráb nakrájané na kocky a zalejeme vodou.
- Všetko varíme domäkka.
- Keď máme zeleninu uvarenú, tretinu odoberieme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Takto zmixovanú zeleninu vrátime do polievky a premiešame.
- Dochutíme soľou a zjemníme smotanou na varenie.
Výživové hodnoty na 1 porciu:

Hráškové pyré s marinovaným tofu
Doba prípravy: 60 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 1 ks batátu (cca 350 g)
- 350 g hrášku
- 40 g kvalitného masla
- 50 ml kvalitného mlieka
- morskú/himalájsku soľ
- 180 g tofu
- 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 2 lyžice ghee masla (príp. kokosového oleja bez príchute/olivového oleja)
Ako budeme postupovať?
- Tofu necháme marinovať v sójovej omáčke aspoň 30 minút.
- Batát ošúpeme, nakrájame na kocky a spolu s hráškom dáme variť do hrnca s vodou.
- Keď je zelenina uvarená vodu zlejeme, pridáme maslo s mliekom, ochutíme soľou a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
- Namarinované tofu opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a opečieme na ghee masle dozlatista.
- Tofu podávame s hráškovým pyré a ozdobíme pečenou cibuľou.
Výživové hodnoty na 1 porciu:


Ktorý z mojich hráškových receptov vyskúšaš ako prvý? Prajem ti veľa zdaru pri varení a dobrú chuť! :-)
Ďalšie skvelé recepty aj na polievky, nátierky či prílohy nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Polievkové inšpirácie ti prinášame aj v týchto receptoch: