Všetky

Famózna polievka z pečených paradajok a quinoy. 30 minút a hotovo!

paradajková polievka
Dozrievajú ti v záhradke krásne červené paradajky? Ak nemáš záhradu, nič sa nedeje, na trhoviskách je ich teraz habadej! Krásne voňavé, šťavnaté, dozreté na slniečku… Kedy sa ich najesť do sýta, ak nie v lete? Vyskúšaj pripraviť túto skvelú a voňavú letnú polievku z pečených paradajok, quinoy a cesnaku. Budeš sa zalizovať :-).

Čo budeme potrebovať na cca 4 menšie porcie?


  • 1,5 - 2 kg paradajok

  • 1 hlavičku cesnaku

  • olivový olej

  • vývar (alebo vodu) podľa potreby

  • cca 1/3 šálky quinoy

  • soľ

  • čierne korenie

  • rozmarín

  • bazalku

  • strúhaný parmezán


Ako budeme postupovať?

1. Paradajky umyjeme a väčšie kúsky rozpolíme. Poukladáme ich do pekáča, medzi ne dáme neošúpaný cesnak (aby nezhorel) a pokvapkáme olivovým olejom. Pekáč vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút.
2. Kým sa pečú paradajky, uvaríme si quinou. Quinou prepláchneme a uvaríme ako ryžu alebo cestoviny (resp. podľa návodu).
3. Po upečení necháme paradajky mierne vychladnúť a stiahneme z nich šupku. Cesnak ošúpeme a všetko (aj so šťavou) preložíme do hrnca, v ktorom zmes rozmixujeme. Prilejeme vývar, pridáme bazalku, rozmarín, quinou, dochutíme soľou, korením a necháme prevrieť.
4. Podávame s nastrúhaným parmezánom.
fitshaker-blog-pecene-plnene-paradajky1
fitshaker-blog-pecene-plnene-paradajky3
fitshaker-blog-pecene-plnene-paradajky4
fitshaker-blog-pecene-plnene-paradajky6
Príjemné vychutnávanie prajem :-).
Aj tento recept sme zaradili do našej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2
Lucia Súkeníková
Redaktor vo Fitshaker
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).

Kategórie

ReceptyBezlepkovéPolievkyPotréningovéVegetariánskepolievkapečené paradajkyparadajkova polievkaletna polievkaparadajky recept