3 vynikajúce recepty zo zeleného hrášku: nátierka, polievka a pyré

Hrášok je jarná zeleninka, ktorá sa berie skôr ako dochucovadlo jedál. Ale z hrášku môžeš vytvoriť aj samostatné jedlo, chutné a plné výživných látok. Je výborným zdrojom vitamínov E,K, C a vitamínov skupiny B. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, a tým prospieva hlavne nášmu tráveniu. Takisto prospieva nášmu srdcu, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Takže, ak ho budeš konzumovať surový alebo zakomponovaný do jedál, vždy urobíš niečo dobré pre svoje zdravie. Vyskúšaj niektorý z mojich 3 receptov. ;-)

Hrášková nátierka

Doba prípravy: 15 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 100 g čerstvého hrášku
  • 125 g bryndze
  • ½ cibule
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme nátierku pre deti)

Ako budeme postupovať?

1. Pokiaľ máme mrazený hrášok, je potrebné ho na pár minút uvariť vo vriacej vode a nechať vychladnúť.

2. Všetky suroviny vložíme do mixéra a zmixujeme na hladko.

3. Dochutíme soľou a čiernym korením.

4. Podávame na domácom chlebe alebo pečive.

 

TIP: Ak do nátierky nedáme čierne korenie, môžu ju aj deti od 2 rokov.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
372 kJ

88 kcal

6 g 3 g 6 g 1 g

hrachova natierka

Hrášková polievka

Doba prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 450 g hrášku (môže byť aj kvalitne zamrazený)
  • 2 ks zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • ½ kalerábu
  • 800 ml vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • 200 ml smotany na varenie

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kurkumu a premiešame.

2. Pridáme hrášok, ošúpané zemiaky, mrkvu a kaleráb nakrájané na kocky a zalejeme vodou.

3. Všetko varíme domäkka.

4. Keď máme zeleninu uvarenú, tretinu odoberieme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Takto zmixovanú zeleninu vrátime do polievky a premiešame.

5. Dochutíme soľou a zjemníme smotanou na varenie.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
807 kJ

192 kcal

6 g 27 g 7 g

hrachova polievka

Hráškové pyré s marinovaným tofu

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 1 ks batátu (cca 350 g)
  • 350 g hrášku
  • 40 g kvalitného masla
  • 50 ml kvalitného mlieka
  • morskú/himalájsku soľ
  • 180 g tofu
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice ghee masla (príp. kokosového oleja bez príchute/olivového oleja)

Ako budeme postupovať?

1. Tofu necháme marinovať v sójovej omáčke aspoň 30 minút.

2. Batát ošúpeme, nakrájame na kocky a spolu s hráškom dáme variť do hrnca s vodou.

3. Keď je zelenina uvarená vodu zlejeme, pridáme maslo s mliekom, ochutíme soľou a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.

3. Namarinované tofu opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom.

4. Cibuľu nakrájame na kolieska a opečieme na ghee masle dozlatista.

5. Tofu podávame s hráškovým pyré a ozdobíme pečenou cibuľou.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
2039 kJ

485 kcal

26 g 45 g 17 g

hrachove pyre

pyre polievka a natierka

Ktorý z mojich hráškových receptov vyskúšaš ako prvý? Prajem ti veľa zdaru pri varení a dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty aj na polievky, nátierky či prílohy nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Polievkové inšpirácie ti prinášame aj v týchto receptoch:

Mrkvová detox kari polievka

Paradajková polievka s quinoou

Špargľový krém s medvedím cesnakom

 

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 14/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéNátierkyNízkokalorickéPolievkyPotréningovéRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre