Doba prípravy: 20 min.
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 6 ks mrkvy
- kokosový olej (príp. olivový)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- ¼ zeleru
- 1 zemiak
- 1 šálku červenej šošovice
- 1,5 l vody alebo vývaru (doma uvareného, nie z bujóna)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- pol hlavy brokolice
- hrsť ovsených vločiek na zahustenie
Ako budeme postupovať?
2. Do hrnca dáme rozohriať olej, pridáme k nemu očistenú a na štvrťky nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
3. Potom pridáme postrúhanú mrkvu a všetko spolu restujeme asi 2 minúty. Mrkva dodá polievke farbu.
4. Potom pridáme ostatnú zeleninu - mrkvu na kolieska, zeler a zemiak nakrájané na kocky, premytú šošovicu a všetko spolu ešte chvíľu restujeme.
5. Zeleninu so šošovicou zalejeme horúcou vodou alebo vývarom, ochutíme soľou a korením a varíme spolu asi 10 minút.
6. Pridáme brokolicu rozrobenú na ružičky a varíme ešte asi 5 minút. Polievku odstavíme.
7. Na záver môžeme pridať na zahustenie za hrsť ovsených (alebo iných) vločiek a nechať pod pokrievkou dôjsť 2 - 3 minútky.
Výživové hodnoty na 1 porciu (250 ml):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
137,5 kcal | 1,5 g | 10 g | 7,5 g |
Túto polievku nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál I. Ďalšie skvelé recepty nielen na polievky nájdeš aj v našich ďalších knihách:
Aj v tvojom jedálničku nesmie chýbať polievka? Tak načerpaj ďalšie inšpirácie na chutné výživné recepty:
Tekvicová polievka s kokosovým mliekom: vhodná aj pre deti od 1 roka
Smotanová kari karfiolová polievka: vo verzii s kurkumou vhodná pre deti od 1,5 roka
Vynikajúca sýta hrášková polievka s bryndzou plná živín
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).