2x recepty s karfiolom: smotanovo-karfiolová polievka a krokety

Idem si len tak okolo obchodu so zeleninou a zbadám krásny karfiol za prijateľnú cenu. Hneď som rozmýšľala, čo z neho pripravím. Polievka bola jasná. Ja mám rada bielu so smotanou na varenie. Žiadalo sa mi však niečím polievku ozvláštniť. Použila som kari korenie. Krásna žltá farba a výrazná chuť korenia dodala polievke to pravé orechové. A mne to pripomenulo slnečné dni. A keďže mi ešte karfiol ostal, pripravila som krokety. Už dlhé roky nevysmážam, preto sa mi niekedy žiada iná úprava tejto zeleniny. Krokety sú vhodné pre vegetariánov, ale ver tomu, že zachutia aj tým, ktorý radi siahnu po niečom inom ako je zelenina. :-)

Kari karfiolová polievka

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • ¼ karfiolu
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • 150 ml smotany na varenie 12%
  • 2 lyžice kari korenia (ak robíme polievku pre deti, namiesto kari použijeme kurkumu)

Ako budeme postupovať?

1. Karfiol rozoberieme na ružičky.

2. Mrkvu nakrájame na kocky.

3. Zeleninu vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby ju zakrývala.

4. Pridáme celú cibuľu, cesnak a dochutíme soľou.

5. Varíme, kým nie je zelenina mäkká.

6. Potom odoberieme 1/3 zeleniny (vrátane cibule a cesnaku) a vložíme do mixéra.

7. Pridáme k nej smotanu na varenie, kari a rozmixujeme.

8. Pridáme späť do polievky, premiešame a necháme prehriať. Už nevaríme.

 

Tip: Polievka vo verzii s kurkumou je vhodná aj pre deti od 1,5 roka.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
427 kJ

102 kcal

5 g 11 g 3 g 3 g

karfiolova polievka

 

polievka s karfiolom

 

polievka z karfiolu

 

Karfiolové krokety

Doba prípravy: 60 minút

Počet ks: cca 20

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 zemiaky
  • 400 g karfiolu
  • 1 cibuľu
  • 200 g nastrúhaného syra do 30% tuku v sušine
  • 1 žĺtok
  • morskú/himalájsku soľ
  • hrsť čerstvého oregana
  • olivový olej na pokvapkanie

Ako budeme postupovať?

1. Najprv dáme uvariť zemiaky a necháme ich vychladnúť.

2. Karfiol rozoberieme na ružičky a spolu s cibuľou rozmixujeme v mixéri na veľkosť kuskusu.

3. Vysypeme do misy, pridáme nastrúhaný syr a premiešame.

4. Potom na jemnom strúhadle nastrúhame uvarené a vychladnuté zemiaky.

5. Pridáme žĺtok a dochutíme soľou a oreganom.

6. Všetko spolu dobre premiešame a tvoríme z hmoty malé valčeky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

7. Krokety pokvapkáme olivovým olejom.

8. Takto pripravené krokety vložíme do vyhriatej rúry na 200°C s ventilátorom a pečieme dozlatista.

9. Dôležité !!! Krokety necháme úplne vychladnúť, inak sa rozpadnú. Solíme opatrne, pretože niektoré syry sú dosť slané.

10. Môžeme podávať so zeleninou, alebo varenými zemiakmi.

 

Tip: Ku kroketám si môžeme urobiť jogurtový dip.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 5 krokiet):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1192 kJ

283 kcal

15 g 18 g 18 g 4 g

 karfiolové krokety

 

zeleninové krokety

Verím, že si na receptoch tiež pochutíš! :-)

 

Viac super receptov aj od autorky Julky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

zdravé recepty

 

Ešte stále máš dosť karfiolu? Čo s ním? Tu sú ďalšie inšpirácie:

Karfiolové rizoto s morčacím mäsom: hotové do 30 minút

Pečený karfiol na sladko-pikantno

Perfišný karfiolový nákyp

Karfiolový šalát s vajíčkom – tip na zdravú večeru

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 19/09/2019 a zaradený do kategórie: PolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre