Pohánka veľmi prospieva nášmu organizmu, preto by sme ju mali zaradiť do jedálnička čo najčastejšie. Patrí medzi bezlepkové potraviny. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov. Je zdrojom rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy a celý cievny systém. Možno ju pripraviť na akýkoľvek spôsob.
Ja som ju skúsila zapiecť s ovocím. Ak si ju pripravíte skôr, môžete ju konzumovať ako chutné raňajky. Alebo aj ako sladký dezert na olovrant k čaju alebo ku káve.
Ako na to?
1
Pohánku dáme do sitka a dvakrát ju prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká.
2
Vložíme ju do hrnca, pridáme mlieko s vodou a so škoricovým cukrom.
3
Premiešame a na miernom zdroji tepla varíme do mäkka.
4
Keď je pohánka uvarená, ešte do teplej pridáme maslo a premiešame.
5
Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kocky.
6
Pridáme k uvarenej pohánke spolu s trstinovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Všetko spolu premiešame.
7
Zapekaciu misku vymažeme maslom. Dáme do nej pripravenú pohánkovú zmes a vrch posypeme nasekanými lieskovými orieškami.
8
Takto pripravenú zmes vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a zapekáme cca 30 minút.
9
Zapekanú pohánku môžeme konzumovať v teplom aj v studenom stave.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 250 g):
477 kcal
2005 kJ
T:
17 g
B:
11 g
S:
66 g
V:
9 g
Nech ti chutí 😊!
Túto dobrotu si môžeš na tanieri pokvapkať aj našou Fitnutkou. Nahliadni do nášho e-shopu, kde ju nájdeš v troch príchutiach. Stačí si len vybrať a vychutnávať!
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.