Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zapekaná pohánka na sladko plná ovocia

90 min
4 porcie
zapekaná pohánka

Potrebujeme: 

  • 1 šálku pohánky, cca 250 g
  • 1 šálku mlieka, môžete použiť aj rastlinné
  • 1 šálku vody
  • 1 škoricový cukor
  • 50 g masla
  • 2 hrušky
  • 4 väčšie slivky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • citrónovú kôru
  • 2 lyžice nasekaných lieskových orechov
zapekaná pohánka

Pohánka veľmi prospieva nášmu organizmu, preto by sme ju mali zaradiť do jedálnička čo najčastejšie. Patrí medzi bezlepkové potraviny. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov. Je zdrojom rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy a celý cievny systém. Možno ju pripraviť na akýkoľvek spôsob.

Ja som ju skúsila zapiecť s ovocím. Ak si ju pripravíte skôr, môžete ju konzumovať ako chutné raňajky. Alebo aj ako sladký dezert na olovrant k čaju alebo ku káve.

Ako na to?

1

Pohánku dáme do sitka a dvakrát ju prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká.

2

Vložíme ju do hrnca, pridáme mlieko s vodou a so škoricovým cukrom.

3

Premiešame a na miernom zdroji tepla varíme do mäkka.

4

Keď je pohánka uvarená, ešte do teplej pridáme maslo a premiešame.

5

Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kocky.

6

Pridáme k uvarenej pohánke spolu s trstinovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Všetko spolu premiešame.

7

Zapekaciu misku vymažeme maslom. Dáme do nej pripravenú pohánkovú zmes a vrch posypeme nasekanými lieskovými orieškami.

8

Takto pripravenú zmes vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a zapekáme cca 30 minút.

9

Zapekanú pohánku môžeme konzumovať v teplom aj v studenom stave.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 250 g):

477 kcal

2005 kJ

T:

17 g

B:

11 g

S:

66 g

V:

9 g

zapečená pohanka na sladko

Nech ti chutí 😊!

Túto dobrotu si môžeš na tanieri pokvapkať aj našou Fitnutkou. Nahliadni do nášho e-shopu, kde ju nájdeš v troch príchutiach. Stačí si len vybrať a vychutnávať!

orechové maslo
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.