Jablká, mak či škorica sú jesenné suroviny, ktoré rozvoňajú vašu kuchyňu a potešia chuťové poháriky. Tento nákyp je veľmi jednoduchý, môžete si ho dať na obed, prípadne na raňajky alebo aj ako dezert.
Ako na to?
1
Pohánku si môžeme na pol hodiny namočiť do studenej vody. Potom ju viackrát prepláchneme.
2
Mandľové mlieko dáme variť, a keď začne vrieť, pridáme pohánku a trstinový cukor. Takto ju varíme 10 minút, občas premiešame. Potom hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odležať. Vznikne nám kaša.
3
Medzitým očistíme a nastrúhame jablká, pridáme k nim hrozienka a škoricu.
4
Následne jablkovú zmes pridáme k pohánkovej kaši. Primiešame aj roztopené maslo a mletý mak. Všetko premiešame, mala by nám vzniknúť pevnejšia, ale vláčna šťavnatá hmota.
5
Plech na pečenie potrieme maslom, vylejeme naň pohánkovo-jablkovú zmes a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ˚C.
6
Pečieme cca 40 minút, ale treba si to skontrolovať. Nákyp bude hotový, keď je dozlatista upečený a vnútri šťavnatý.
Tip: Kto nemá rád pohánku, môže použiť napríklad pšeno a uvariť ho podľa návodu, potom postupujeme rovnako.
Dobrú chuť 😊!
Viac skvelých receptov môžeš objaviť aj v našich kuchárskych knihách:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov