Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pohánkový nákyp s jablkami, makom a hrozienkami

60 min
4 porcie
pohankový nákyp

Potrebujeme: 

  • 200 g pohánky
  • 600 ml mandľového alebo iného mlieka
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 400 g jabĺk
  • 80 g sušených hrozienok
  • 1 lyžičku škorice
  • 80 g roztopeného masla (môže byť aj vegánske) + na potretie
  • 50 g mletého maku
pohankový nákyp

Jablká, mak či škorica sú jesenné suroviny, ktoré rozvoňajú vašu kuchyňu a potešia chuťové poháriky. Tento nákyp je veľmi jednoduchý, môžete si ho dať na obed, prípadne na raňajky alebo aj ako dezert.

Ako na to?

1

Pohánku si môžeme na pol hodiny namočiť do studenej vody. Potom ju viackrát prepláchneme.

2

Mandľové mlieko dáme variť, a keď začne vrieť, pridáme pohánku a trstinový cukor. Takto ju varíme 10 minút, občas premiešame. Potom hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odležať. Vznikne nám kaša.

3

Medzitým očistíme a nastrúhame jablká, pridáme k nim hrozienka a škoricu.

4

Následne jablkovú zmes pridáme k pohánkovej kaši. Primiešame aj roztopené maslo a mletý mak. Všetko premiešame, mala by nám vzniknúť pevnejšia, ale vláčna šťavnatá hmota.

5

Plech na pečenie potrieme maslom, vylejeme naň pohánkovo-jablkovú zmes a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ˚C.

6

Pečieme cca 40 minút, ale treba si to skontrolovať. Nákyp bude hotový, keď je dozlatista upečený a vnútri šťavnatý.

Tip: Kto nemá rád pohánku, môže použiť napríklad pšeno a uvariť ho podľa návodu, potom postupujeme rovnako.

jablkovy nakyp recept

Dobrú chuť 😊!

Viac skvelých receptov môžeš objaviť aj v našich kuchárskych knihách:

pečenie zdravo
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.