Doba prípravy: 1,5 hod. + chladenie cez noc (ideálne pripraviť večer)
Počet ks: 24 pri krájaní na kocky, alebo 40-42 pri krájaní na rezy
Čo budeme potrebovať?
- 4 vajíčka
- štipku morskej/himalájskej soli
- 80 g kokosového cukru (príp. trstinového, datľového)
- 1 dl kvalitného oleja
- 1 dl mlieka (rastlinné, kravské)
- 200 g celozrnnej špaldovej múky (pre bezlepkovú verziu odporúčam zn. Nominal)
- 2 lyžice bio kakaa
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
Na plnku:
- 500 g mascarpone
- 250 g nízkotučného tvarohu vo vaničke
- 400 g kyslej smotany
- 80-100 g kokosového cukru (plnka sa dá pripraviť aj úplne bez cukru)
- 2x mandarínky v BIO kvalite v skle (zoženiete v DM alebo v zdravej výžive)
- 200 g malín
- 200 g čučoriedok
Na želatínu:
- šťavu z mandarínok použitých do plnky
- 400 ml jablkového muštu (poprípade 100% jablkového džúsu)
- 2 vanilkové pudingy v BIO kvalite - cca 70 g ( zoženiete v DM alebo v zdravej výžive )
Ako budeme postupovať?
2. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu.
3. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme do peny.
4. Pridáme olej a mlieko, premiešame.
5. Pridáme preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Premiešame a na záver zľahka vmiešame bielka.
6. Hlbší plech (aspoň 7 cm) o rozmere 35 x 25 cm vymastíme kokosovým olejom a poprášime múkou. Cesto naň vylejeme a rovnomerne uhladíme.
7. Pečieme na 180 °C zhruba 20 minút. Po upečení cesto necháme úplne vychladnúť.
8. Krém pripravíme tak, že v mixéri rozmixujeme na hladký krém mascarpone, tvaroh a smotanu spolu s cukrom.
9. Pridáme mandarínky, maliny a čučoriedky. Dôkladne premiešame a nanesieme rovnomerne na vychladnutý korpus, ktorý sme nechali v plechu.
10. Takto natretý korpus dáme stuhnúť do chladničky, aby plnka stuhla.
11. Ako poslednú pripravíme želatínu.
12. Do menšieho hrnca dáme šťavu z mandarínok a mušt a položíme na sporák na malý plameň.
13. Cca 1 dl muštu necháme stranou a rozmiešame v ňom pudingy.
14. Keď sa v hrnci začnú objavovať bublinky, prilejeme tam za stáleho miešania rozmiešaný puding v mušte.
15. Celú zmes neustále miešame, po 5-tich minútach sa vytvorí krásna želatína. Necháme ju chladnúť ideálne na studenom mieste, nie však v chladničke. A každé 2-3 minútky ju premiešame.
16. Keď bude želatína vlažná, nalejeme ju na plnku a necháme zatuhnúť do druhého dňa.
Tip: Pred krájaním najprv prejdeme nožom okolo hrán plechu, aby sme oddelili okraje koláča od plechu a až potom krájame. Koláč krájame buď na kocky alebo na rezy.
Recepty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Na špeciálne príležitosti sa hodia aj tieto koláče/torty:
Božská bezlepková mrkvová torta s mascarpone a tvarohom aj pre deti od 2 rokov
Vynikajúci ricottový cheesecake s malinami: tip na koláč na nedeľu
MEGA dobrý kokosový cheesecake s jahodami, aj pre deti od 2 rokov
MEGA dobrý dvojfarebný puding cake s jahodami, ktorý musíš vyskúšať!
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!