Vynikajúci ricottový cheesecake s malinami: tip na koláč na nedeľu

U nás doma zbožňujeme cheesecaky, a to na všetky spôsoby. A keďže v auguste mali moji susedia meniny, tak som pre nich upiekla tento ricottový cheesecake s malinami, hotový chuťový pôžitok. Je celkom sýty, takže jeden kúsok ku kávičke úplne stačí. Veď vyskúšaj ho aj ty ;-).

Doba prípravy: 75 minút + chladenie cez noc

Čo budeme potrebovať na 16 porcií?

Na korpus:

  • 300 g sušienok s ovsenými vločkami (Hobbits) (príp. iné maslové celozrnné sušienky)
  • 200 g kvalitného masla
  • štipku morskej/himalájskej soli

Na plnku:

  • 500 g ricotty
  • 120 g syru Matylda (od Milko) (môže byť aj Lučina)
  • 32 g vanilkového cukru Bourbon (z DM)
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 3 vajíčka
  • 150 g pomletého kokosového cukru
  • 2 lyžice bio vanilkového pudingu

Na želatínu:

  • 10 g agaru
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • 1 l vody
  • 350 g mrazených malín

Ako budeme postupovať?

1. Najprv v mixéri dobre rozdrvíme sušienky.

2. Pridáme k nim roztopené maslo a štipku soli.

3. Formu o priemere 25 cm dobre vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a popritláčame sušienkovú zmes na okraje aj celé dno formy. Pečieme na 160°C cca 15 minút.

4. Kým sa korpus pečie, pripravíme v miske plnku. Všetky suroviny poriadne pomixujeme metličkovým mixérom tak, aby sa dobre prepojili ingrediencie. Ak sa zdá byť plnka hnedšia, je to v poriadku, zafarbil ju kokosový cukor.

5. Keď je korpus upečený, môžeme naň pridať ricottovú zmes. Takto pripravený koláč vložíme do rúry spolu s plechom, kde je napustená len voda. Plech môžeme dať napr. na spodok. Zabráni to popraskaniu koláča. Pečieme na 160°C ďalších 35-40 minút (nie teplovzdušne!).

6. Na záver znížime teplotu o 10°C a pečieme ďalších 15 min.

7. Koláč necháme dôkladne vychladnúť – cca 2 hodiny. A potom ho dáme ešte na noc zachladiť do chladničky.

8. Želatínu môžeme pripraviť druhý deň ráno. Agar aj cukor nasypeme do 1 l vody a privedieme k varu. Časť vody môžeme tiež nahradiť šťavou z ovocia. Potom zmes necháme dobre vychladnúť, cca 20 min.

9. Následne poukladáme mrazené maliny na plnku a zalejeme ich pripraveným agarom. Cheesecake odložíme opäť aspoň na pol hodinku zachladiť a môžeme sa servírovať.

 

Tip: Namiesto malín môžeme použiť aj iné ovocie, pokojne môže byť aj v čerstvom stave.

Poznámka: Agar je morská riasa, ktorá je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom. Je výživný, pretože obsahuje mnoho minerálov a je tiež čisto rastlinného pôvodu, bez kalórií.

Ricottový cheesecake

 

Malinový cheesecake

Daj nám vedieť, ak sa ti ho podarí vyskúšať aj v inej verzii. Budeme sa tešiť na tvoj originálny cheesecake. ;-)

 

Skvelé recepty na zdravé sladkosti, ale aj mnoho iného nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj tieto verzie:

Kokosový cheesecake s jahodami – aj pre deti od 2 rokov

Tvarohový cheesecake s čučoriedkami – neodolateľná komnbinácia

Čokoládový cheesecake – hriešne dobrý

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 06/09/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre