Pôvod v ďalekej krajine
Fermentované je zdravé
Kvasenie je známe aj Slovákom, veď touto metódou vznikajú kyslá kapusta, cvikla, uhorky, ocot alebo trendový a tradičný kváskový chlieb. Je to spôsob, ako v použitom materiáli spustiť doslova oživovací mikrobiotický proces. Dočítala som sa, že fermentovanými potravinami sa napráva črevná mikroflóra, pomáhajú pri vylučovaní toxínov v tele a pri trávení. Presne takúto aktivitu nám v tele spustí aj slivkový kvasený umeocot.
Benefity umeoctu
Ak vám býva nevoľno pri cestovaní, tiež zaberá umeocot riedený s vodou. Vyskúšaná rada z dôveryhodného zdroja z internetu zabrala aj nám.
Kvasenú šťavu s nádhernou plnou vôňou sliviek môžete použiť na dosolenie šalátov, zmiešať s medom na zálievku. Môžete si vyrobiť aj „umesoľ“, nalejete umeocot na panvicu a pomalým zahrievaním odparujete tekutinu. Vyzrážanú hotovú soľ ešte presušte na papieri a uložte do skla alebo porcelánovej uzavretej nádoby. Ja som umeocot využila na dochutenie klasickej šošovicovej polievky. A takisto aj pri dusení červenej kapusty k marinovanému tofu som pridala pár lyžíc a môžem povedať, že kapuste dodala skvelú chuť. Vyskúšaj aj ty recept na dusenú červenú kapustu s umeoctom.
Vyskúšaj pridať umeocot aj do jedál, kde sa v recepte nespomína a získaj novú chuť. Inšpirovať sa môžeš aj receptami z našich kníh:
Ďalšie recepty, kde vieš využiť umeocot:
Kuracie guľky so šalátom s umeoctom, recept plný bielkovín
FIT večera za 15 minút: Svieži jarný šalát so zeleninou a tempehom
FIT večera: Bleskový jarný šalát. 5 minút a hotovo!
Quinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátom
FIT večera: Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi
Mohlo by ťa zaujímať:
Klíčky - čo by si o nich mala vedieť, ako ich doma pestovať?
Jablčný ocot - prečo sa ho oplatí vyskúšať?
Tempeh, seitan, miso pasta, tahini - poznáš tieto menej známe potraviny?
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.