Dusená červená kapusta s grilovaným tofu: tip na zdravý nedeľný obed aj pre vegánov

Dusená kapusta je pre Slováka tradičným jedlom chladných dní. Možno vo väčšine prípadov ako príloha k pečenému mäsu, no aj vegetarián si na nej pochutí, ak sa mu podarí dobre namarinovať tofu a spojiť tieto dve jedlá do skvostného obeda či slávnostnej večere. Do kapusty som pridala jednu netradičnú ingredienciu – umeocot. Kapusta ňou získala slanú chuť, no zároveň aj benefit podpory trávenia a plnšiu chuť fermentovaných umeboshi – japonských sliviek.

Čas prípravy: 35-45 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na dusenú kapustu:

  • 500 g červenej kapusty
  • 2-3 šalotky
  • 3 lyžice olivového oleja (alternatíva je aj kokosový, repkový…)
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 2-3 lístky vavrínu (bobkových listov)
  • 1 lyžičku drveného rímskeho fenikla
  • 2 lyžice umeoctu
  • 1 dl šťavy z pomaranča (môže byť aj jablková)

Na grilované tofu:

  • 200 ml sójovej omáčky (napr. Tamari)/teriyaki
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 300 g kvalitného tofu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice javorového sirupu (použiť môžeme aj med)
  • 1 lyžicu sezamových semienok
  • ½ pomaranča

Ako budeme postupovať?

Dusená červená kapusta

1. Červenú kapustu očistíme od stredného hlúbika a vrchných listov a nakrájame na tenké pásiky. Šalotku môžeme nakrájať na polkolieska alebo malé kúsky.

2. V panvici s vyšším okrajom zohrejeme olej, pridáme cibuľku a krátko podusíme, kým nemá zlatistú farbu. Vtedy pridáme cukor a skaramelizujeme ho.

3. Hneď pridáme kapustu a podusíme, podlejeme vodou, pridáme bobkový list, rímsku rascu a prikryjeme pokrievkou.

4. Dusíme na miernom ohni, nezabudneme občas premiešať, prípadne podliať vodou. Dusíme do mäkka, nám vyhovuje aj chrumkavejšia konzistencia – čiže kratšia úprava.

5. V závere pridáme umeocot a pomarančovú šťavu. (Môžeme obe ingrediencie zmiešať dokopy pred naliatím do kapusty. Kapusta je hotová vtedy, keď má mäkkú konzistenciu a voda je z nej vyparená. Trošku šťavy, samozrejme, poteší 😊.)

 

Príprava tofu:

1. Kým sa kapusta dusí, marinujeme tofu. Pre grilovanie je dobré, ak maximálna hrúbka tofu je cca od 0,5 cm do 1 cm, inak je stred tofu „gumenejší“. Do misky nalejeme teriyaki alebo sójovú omáčku. Pridáme 1 lyžicu sezamového oleja.

2. Marinujeme cca pol hodiny. Môžeme však tofu naložiť do marinády aj na noc, prípadne hneď ráno, a na obed ho pripraviť.

3. Rozpálime grilovaciu panvicu. Lepšia je s nepriľnavou úpravou. Na dno nalejeme olivový olej, po minúte pridáme tofu a opečieme do chrumkava.

4. Grilujeme z oboch strán 2 minúty. Po obrátení tofu pridáme sezamový olej, javorový sirup a semienka sezamu. Premiešame, zakvapkáme šťavou z pomaranča a je hotovo.

 

TIP na zmenu: Podobne si môžeme pripraviť seitan alebo tempeh. Veľkou pochúťkou sú aj v procese tepelnej úpravy prihodené plátky sladkého jablka. Ugrilujeme ich nemarinované spolu s tofu.

 

K tomuto jedlu sa hodia knedľa, lokše alebo, ako sme si my pripravili, slané kukuričné palacinky.

dusená červená kapusta

 

dusená kapusta červená

 

dusena cervena kapusta

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Skvelé recepty aj pre vegánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

fit recepty

 

S tofu môžeš pripraviť aj:

Tip na rýchly zdravý obed bez mäsa: Budha bowl s pečeným batatom a tofu

Tip na rýchly obed bez mäsa do 30 minút: karfiolové kari s tofu

Grilované tofu so zeleninou a pšenom: tip na rýchly obed či večeru nielen pre vegánov

Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút

Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 28/05/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre