Prečo sa oplatí vyskúšať jablčný ocot? Jeho účinky ťa prekvapia!

Jablčný ocot je už od dávnych čias úžasným pomocníkom pre jeho neskutočné množstvo účinkov v rôznych oblastiach. Tento elixír sa dá využiť prakticky všade, o čom ťa presvedčí aj dnešný článok. Určite sa oplatí vyskúšať :-).

História

Prvé písomné záznamy o octe siahajú do Babylonu (5 000 rokov pred n. l.), kde využívali ovocie na výrobu octu. V tej dobe poznali predovšetkým jeho konzervačné vlastnosti.

V starovekom Egypte (3 000 rokov pred n. l.) verili, že ocot má vplyv na ich zdravie a krásu.

Ďalej sa dostávame k jednému z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, ktorý začal využívať liečivé účinky jablčného octu. Ako prvý začal týmto elixírom liečiť až 17 zdravotných ťažkostí − poruchy trávenia, zápaly, kašeľ, používal ho ako dezinfekciu a na rýchlejšie hojenie rán a iné. Od tohto momentu bol čoraz obľúbenejším medzi ľuďmi.

V roku 1958 napísal dr. Jarvis knihu o zdravotných vlastnostiach, ktoré jablčný ocot môže ponúknuť. Podľa jeho odporúčaní je ideálne denne si dopriať polievkovú lyžicu spolu s medom.

jablčný ocot využitie

 

Čo v sebe ukrýva?

Jablkový ocot sa vyrába fermentáciou (kvasením) cukru z jabĺk. Počas tohto procesu vzniká kyselina octová (5-6 %), ktorá je hlavnou účinnou látkou v octe. Dodáva octu jeho silnú kyslú vôňu a chuť.

Na 100 gramov sa v ňom nachádza približne 20 kcal, 0,6 g sacharidov a žiadne bielkoviny ani tuky. Aj keď neobsahuje veľa vitamínov alebo minerálov, predsa len ponúka malé množstvo draslíka.

Kvalitný ocot (z celých jabĺk, nie iba zo šupiek) obsahuje aj horčík, vápnik, pektíny, kyselinu maleinovú (dobré trávenie), niektoré aminokyseliny a antioxidanty.

V súčasnosti sa tento ocot teší veľkej obľube :-).

pitie jablčného octu

 

Zdravotné benefity

  • antimikrobiálne a antioxidačné účinky
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje príznaky cukrovky
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov a ničí parazity v črevách
  • prispieva k zdravým cievam
  • zlepšuje tvorbu červených krviniek
  • priaznivo ovplyvňuje priebeh menštruácie
  • znižuje krvný tlak
  • zlepšuje metabolizmus
  • zabíja plesne a pomáha pri kožných problémoch (akné, stareckých škvrnách, celulitíde)
  • redukuje váhu
  • detoxikuje organizmus
  • posilňuje imunitu

 

Využitie v kuchyni

Kyslá chuť octu a jeho vlastnosti sa skvele hodia na výrobu zálievok a dresingov na zeleninové šaláty, na ochutenie polievok a omáčok, na výrobu marinád na mäso, ryby a tempeh. V poslednom období sa pridáva aj do ovocných džúsov, smoothies a miešaných nápojov.

Čoskoro tu máme horúce letné dni, keď bude dostatok čerstvej sezónnej zeleniny a tiež sa začne sezóna grilovačiek. Ideálny čas jablkový ocot vyskúšať :-).

Tip od Evky Cikrytovej: 1 lyžičku jablčného octu rozmiešame v pohári s vlažnou (prípadne teplou) vodou a vypijeme hneď ráno ešte pred raňajkami. Ak máme možnosť, raňajkujeme až cca pol hodinu po tomto nápoji. Je to výborné na naštartovanie trávenia.

na co je dobry jablcny ocot

 

Využitie v kúpeľni

Ústna voda

Jablkový ocot zmiešame s vodou (pomer 1 : 2), čím vznikne ústna voda, ktorou si minútu preplachujeme ústa. Zminimalizuje zubný povlak aj baktérie.

Oplach na vlasy

Jablkový ocot zmiešame s vodou, pridáme esenciálny olej, ktorý máme radi (ten však byť nemusí). Po umytí vlasov prírodným šampónom opláchneme vlasy pripraveným roztokom, poriadne vmasírujeme a necháme pôsobiť pár minút. Na záver zmyjeme vodou. Oplach krásne čistí vlasy, dodáva im lesk a silu, ničí lupiny a iné.

 

Vedecké výskumy

Štúdie na obéznych potkanoch a myšiach naznačujú, že kyselina octová môže zabrániť ukladaniu tukov a zlepšiť ich metabolizmus.

V roku 2009 sa konal výskum, v ktorom si 175 ľudí doprialo každý deň 1-2 polievkové lyžice jablčného octu. Aký bol výsledok po 3 mesiacoch? Tí, ktorí poctivo dodržiavali uvedené dávkovanie, stratili na váhe necelé 1 až 2 kilogramy.

jablkový ocot účinky

 

Upozornenie

Aj keď má jablčný ocot mnoho pozitívnych účinkov a rôznu využiteľnosť, predsa len treba upozorniť na určité skutočnosti.

  • vysoká kyslosť octu môže poškodiť zubnú sklovinu, preto sa odporúča konzumovať VŽDY riedený
  • cukrovkári, pozor, ocot môže meniť hladiny inzulínu
  • v kombinácii s niektorými liekmi môže byť nebezpečný (diuretiká)
  • neodporúča sa prekračovať odporúčané dávkovanie

 

Domáca výroba

Jablčný ocot je bežne dostupný v obchodoch, ale ak máte dostatok domácich jabĺk (napríklad počas sezóny), môžete si urobiť svoj domáci jablkový ocot. Jeho výroba nie je zložitá.

Potrebujeme:

  • 2 kilogramy jabĺk
  • približne 4 litre prevarenej vody
  • veľký sklenený pohár
  • gázu na precedenie (ak nemáte, poslúži aj čistá bavlnená plienka)

Postup:

1. Poriadne umyté a na malé kocky nakrájané jablká vložíme do čistého skleneného pohára, zalejeme studenou vodou, aby jablká boli ponorené. Ak pridáme veľa vody, ocot bude slabší. Ak pridáme menej, začne hniť.

2. Jablká s vodou premiešame drevenou varechou a prikryjeme gázou, čím zabránime nečistotám dostať sa dovnútra, zároveň dovolíme jablkám „dýchať“.

3. Pohár skladujeme na teplom (cca 21 ˚C) a tmavom mieste. Prvých 10 − 14 dní jablká 2x denne premiešame, kým sa neponoria na dno nádoby. Miešanie pomáha fermentačnému procesu.

4. Po 2 týždňoch precedíme jablká cez gázu a šťavu nalejeme opäť do pohára, prikryjeme gázou a ďalších 20 dní necháme dozrieť na rovnakom mieste, už bez miešania. Ocot sa bude stávať čírejším.

5. Neskôr môžeme preliať do uzatvárateľných fliaš, ktoré skladujeme v chladničke.

 

Rady:

  • Počas tohto procesu nikdy nepoužívame kovové predmety – strúhadlo, nože, lyžice, sitko a iné.
  • Odstránené jablká vyhodíme, nie sú vhodné na konzumáciu.
  • Pred použitím ocot vždy poriadne pretrepeme.
  • Ak sa bojíme, či sa ocot podarí, môžeme začať výrobu s menším množstvom jabĺk.

 

Zaujímavosti na záver

Podľa spoločnosti Google bol rok 2017 rokom jablkového octu. Slovné spojenie „Apple cider vinegar diet“ patrilo medzi najvyhľadávanejšie slovné spojenie v oblasti zdravia.

účinky jablčného octu

Poznáš jablčný ocot?

 

Jablčným octom si môžeš ochutiť aj množstvo receptov z našich kníh:

fit recepty

 

Ak už budeš mať doma jablčný ocot, aj takto ho môžeš využiť:

Sladkokyslý jahodový dresing a paradajková zálievka – dresingy na šaláty

Recept na rýchly domáci syr bez syridla

Návod ako si dopriať kúpeľ na chudnutie

O jablčnom octe a ďalších 12 menej známych zdravých potravinách

 

Zdroje:

https://www.herbwisdom.com/herb-apple-cider-vinegar.html

https://www.wikihow.com/Make-Apple-Cider-Vinegar

https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar

https://www.huffpost.com/entry/apple-cider-vinegar-beauty-benefits_n_3589264

https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703

Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 13/05/2020 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre