FIT večera: Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi

Zamyslela si sa niekedy nad tým, ako cvikla vyzerá? Už jej karmínovo-červená farba prezrádza, že je plná antioxidantov a zdraviu prospešných látok. Napríklad je bohatá na draslík, ale obsahuje aj železo, horčík, mangán, meď, zinok, vitamín C, B1 a B2. Keby som chcela vypísať všetky jej blahodárne účinky na organizmus, bolo by to na jednu celú stranu a nie som si istá či by som na niečo nezabudla. Určite by si však mala vedieť, že pôsobí detoxikačne, spevňuje cievy a pre jej nízku kalorickú hodnotu je vhodná pri chudnutí – 100 g obsahuje len 43 kcal. Tak šup, šup, priprav si chutný, diétny a zdravý šalátik ideálny na večeru.

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 3 ks menšej cvikle
  • ½ zeleru
  • 50 g mäkkého kozieho syra
  • 1 hrsť vlašských orechov
  • 1 ks mladej cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • himalájsku soľ

Na dressing:

  • 2 PL medu
  • 1 PL umeoctu (kúpiš ho v predajni so zdravou stravou)

Ako budeme postupovať ?

1. Do hrnca si nalejeme vodu, necháme ju zovrieť a vložíme do nej na 20 minút cviklu, aby sa lepšie šúpala. Cviklu potom vyberieme a necháme vyhladnúť. Spolu s zelerom ju ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.

2. Vložíme do zapekacej misky, ochutíme soľou, pokvapkáme olivovým olejom a spolu dobre premiešame. Takto pripravenú cviklu s zelerom dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 45 minút pri teplote 200 stupňov. Cviklu občas skontrolujeme a premiešame.

3. Vlašské orechy roztlačíme v dlani na menšie kúsky a chvíľu opečieme na suchej panvici. Z medu a umeoctu si v miske vymiešame dressing. Kozí syr nakrájame na menšie kúsky a zelenú časť mladej cibuľky nakrájame na kolieska.

4. Keď je cvikla upečená, naservírujeme ju na tanier, posypeme kozím syrom, orechmi, cibuľkou a pokvapkáme pripraveným dressingom.

beetroot-687251_1920

fitshaker_blog_cviklový_salat1

fitshaker_blog_cvikovy_salat3

Dobrú chuť :-).

Výživové hodnoty 1 porcia:

Kalorická hodnota

kj-kcal

Tuky Sacharidy Bielkoviny
1241 kj- 295 kcal 18,7 g 19,7 g 9,31 g

 

Ďalšie jedlá ideálne na večeru:

Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom

Bulgur s baklažánom a paradajkami

Brokolicovo-pohánkové palacinky

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 21/10/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyŠalátyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre