Vieš, že ryby by sme mali konzumovať aspoň 2x týždenne? Nehovorím teraz o "rybích prstoch" či rybacích konzervách, ale o dobrom rybacom mäsku. Pokiaľ je to teda možné, skús ryby zaradzovať do svojho jedálnička častejšie. Predsalen, sú bohaté na jód (napr. taká treska) či omega 3 mastné kyseliny (napr. tuniak, makrela, sardinky a pod.). My si dnes ukážeme recept práve na tuniaka. Je to o čosi drahšia ryba, no práve preto sa dokonale hodí napr. na slávnostný stôl či rôzne výnimočné príležitosti.
Doba prípravy: cca 40 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 filety tuniaka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- cca 2 lyžice olivového oleja
- 20 g kvalitného masla
- 100 g lúpanej pohánky
- 70 g čerstvého hrášku (príp. mrazený)
- listový šalát podľa vlastného výberu (polníček, rukola, baby špenát)
- balsamico
Ako budeme postupovať?
- Mäso z tuniaka opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Na panvicu nalejeme cca 1 lyžicu oleja a necháme ho rozpáliť. Následne na ňom opečieme tuniaka, najprv z jednej strany cca 3 minútky a potom z druhej strany cca 1,5 minúty. Záleží od hrúbky filetu.
- Upečeného tuniaka necháme oddychovať, položíme naň kúsok masla (cca 10 g).
- Pohánku premyjeme teplou vodou. Do hrnca dáme druhú lyžicu oleja a chvíľu na ňom pražíme pohánku.
- Postupne pridávame k pohánke vodu. Ja ju pridávam postupne a počas varenia ochutnávam, aby nebola pohánka príliš rozvarená alebo tvrdá.
- Keď je pohánka uvarená asi na polovicu, pridáme k nej hrášok a premiešame. Podľa chuti osolíme a pridáme korenie. A ešte chvíľu spolu varíme, kým nemá pohánka požadovanú konzistenciu.
- K rybe a pohánke podávame zelený šalát, ktorý ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a trochou balsamika, prípadne podľa vlastnej chuti.
Ak si tuniaka ešte nejedla, nečakaj chuť konzervy, ale výraznú chuť skvelej ryby. Dobrú chuť! :-)
Množstvo skvelých receptov aj s rybami nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Vyskúšaj aj tieto jedlá z rýb:
Chrumkavá treska v orechovom obale
Pečený sumec so zeleninou
Bylinkový losos s kašou z červenej šošovice
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!