Doba prípravy: cca 120 minút
Čo budeme potrebovať na cca 30 ks?
- 250 g cukety
- 160 g mrkvy
- 300 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
- 300 ml kvalitného mlieka
- 2 vajíčka
- 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
- 60 ml olivového oleja
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov
Na nátierku potrebujeme:
- 250 g bryndze
- 100 g kvalitného masla
- 1 lyžicu bieleho jogurtu
- pažítku
- 50 g póru
- čili papričku
Ako budeme postupovať?
2. K nastrúhanej zelenine pridáme múku, mlieko, vajíčka, soľ, olivový olej a kypriaci prášok a všetko spolu dobre premiešame.
3. Plech s rozmerom 24 x 36 cm vystelieme papierom na pečenie a pripravenú zmes rovnomerne vylejeme.
4. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme cca 40 minút.
5. Zatiaľ pripravíme nátierku. Bryndzu spolu s maslom a jogurtom vymiešame do hladka.
6. Pridáme na drobno nakrájanú pažítku a pór a všetko spolu premiešame.
7. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
8. Ja som vykrajovala kanapky s vykrajovačkou s priemerom 3,5 cm. Nemusí sa to však takto urobiť, stačí cesto nakrájať na štvorce.
9. Nátierku z bryndze vložíme do cukrárenského vrecka a na každú kanapku urobíme malého slimáka. Dá sa to nahradiť obyčajným sáčkom, kde odstrihneme špic a pokračujeme podobne.
11. Každú kanapku ozdobíme čili papričkou, alebo tým, čo máme radi.
Tip: Na základné zeleninové cesto môžeme použiť ľubovoľnú nátierku. Ak navrch nedáme čilivpapričku, môžu to aj deti od 2 rokov.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
499 kJ 118 kcal | 7 g | 8 g | 4 g | 1,2 g |
Ďalšie skvelé recepty nielen na oslavy nájdeš v našich knihách:
Pozri aj tieto tipy na pohostenie napr. aj na Silvestra:
Cuketové slimáky pripravené do 20 minút
Obložené chlebíčky s domácou wasabi majonézou a údeným lososm
Plnené mäsové placky ideálne na každú party
Tvarohové pagáče hotové do 45 minút
33 zdravých receptov na každú dobrú oslavu
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.