Plnené mäsové party placky, ideálne pohostenie na Silvestra

Nepotrebuješ mať milióny na účte, aby si mohla byť šťastná. Radosť si vieš robiť aj jednoduchými vecami. Spestri si život jednoduchými zážitkami v kruhu najbližších napríklad aj pri pestrom občerstvení. Na každú dobrú party, oslavu ale aj teraz na Silvestra sa hodí tento môj recept. Je farebný a veľmi chutný. Plnené party placky môžeš urobiť na mnoho spôsobov, ja ti ukážem ten svoj.

 

Počet kusov: 4 plnené placky/16 malých porcií

Doba prípravy: cca 90 min. 

Čo budeme potrebovať na 16 malých porcií?

Na cesto:

  • 7 g sušeného bio droždia
  • ½ šálky teplej vody
  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 2,5 šálky hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • ½ šálky gréckeho jogurtu

Na plnku:

  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice kokosového oleja (príp. ghee masla)
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • 2 lyžičky mletého kmínu
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • čili – podľa chuti
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 0,5 kg kvalitného mletého mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie alebo mix – podľa vlastných preferencií)
  • 2 lyžice pretlaku alebo kečupu
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 200 g balkánskeho syra (mozzarella, príp. iný syr podľa vlastnej chuti)

Na šalát (voliteľné):

  • 2 väčšie mrkvy
  • bielu/červenú kapustu

Ako budeme postupovať?

1. Najprv rozpustíme droždie v 1/2 šálke teplej vody. Primiešame 1 lyžičku cukru a necháme 10 minút pôsobiť.

2. V miske zmiešame múku, soľ a jogurt. Prilejeme rozpustené droždie a premiešame, aby z toho vzniklo elastické cesto.

3. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.

4. Cibuľku nakrájame na malé kúsky a opražíme na oleji do zlata.

5. Pridáme korenia (zázvor, kmín, čierne korenie, čili, papriku).

6. Potom pridáme mäso. Chvíľku ho opražíme a podusíme cca 10 minút.

7. Keď je mäso hotové pridáme pretlak, premiešame a nakoniec pridáme špenát. Dusíme 5 minút.

8. Zmes necháme vychladnúť.

9. Medzitým môžeme pripraviť šalát z postrúhanej mrkvy a kapusty. Môžeme ho pridať tiež do placiek, alebo ho nechať len ako prílohu.

10. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a z každej vyvaľkáme hrubšiu placku.

11. Placku naplníme pripravenou zmesou s mäsom, na mäso uložíme mrkvový/kapustový šalát a syr. Placku zabalíme tak, aby celá zmes bola zakrytá.

12. Na panvici zohrejeme olej a placku do zlata vypražíme. Hotovú placku rozrežeme na 4 časti a podávame buď zo šalátom alebo dressingom či dipom.

 

TIP: Recept ponúka priestor pre experimentovanie. Náplň nemusí byť mäsová. Môžeme zvoliť napríklad paradajky a mozzarellu, dusenú zeleninu so šunkou a syrom, čisto syrovú náplň, šalát….Fantázií sa medze nekladú.

cesto na placky

 

cesto zo špaldovej múky

 

pohostenie na silvestra

 

jedlo na party

Prajem príjemné kuchtenie! ;-)

 

Mnoho super receptov, kde načerpáš inšpirácie aj na recepty pre návštevy nájdeš v našich knihách:

kuchárske knihy

 

Ďalšie chuťovky pre návštevy:

Palacinková torta s ricottou a špenátom

Slaný cuketový koláč

Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 26/12/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaOstatnéPečivoRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre