Tajomstvá prírodnej lekárne, v hlavnej úlohe šípky + RECEPT na šípkový likér

Pichľavý ker, ktorý nechce mať nikto v záhrade, ale každú jeseň aj tak vyrážame na stretnutie s ním. Každý dobrý bylinkár uzatvára rok zberom šípok. Poďme si o nich povedať niečo viac. Na záver ťa čaká aj skvelý recept na šípkový likér. ;-)

Ako spoznáme ružu šípkovú?

Vysoký ker s pichľavými konárikmi, ktorý nás svojím zjavom poteší dvakrát. Počas kvitnutia nás mámi svojimi nežnými voňavými kvetmi a v zime zasa zdravými plodmi. Ruža šípková má rada slnečné svahy, listnaté lesy a zatrávnené lúky. Je jednou z najcennejších bylín, ktoré idú na export a vedia ju oceniť najmä v severských štátoch.

V šípkach nájdeme tieto účinné látky: vitamíny, éterické oleje, organické kyseliny, triesloviny, flavonoidy, karotenoidy.

chrípka

 

Aké účinky majú šípky?

Vysoký obsah železa a vitamínu C, na 100 g plodov 1 200 mg vitamínu C (raz toľko ako rakytník alebo citrusy). Povzbudzuje pri rekonvalescencii, zvyšuje odolnosť organizmus voči infekciám, vhodné je užívanie vnútorne pri zle sa hojacich ranách. Obsahuje antivírusové látky, ktoré pomáhajú pri liečbe chrípky a prechladnutia. Zmierňuje hnačku.

 

Kedy šípky zbierame a ktoré časti?

Kvety zbierame v mesiacoch jún-júl, plody v období september-október.

Plody: Dočervena sfarbené plody zbierame koncom septembra a začiatkom októbra. Zbavíme ich stopky aj korunky a sušíme rozpolené alebo vcelku. Sušenie šípok trvá vzhľadom na ich veľkosť dlhšie. Ak ich sušíme v sušičke alebo v rúre, dávame pozor, aby pri vysokej teplote nezhnedli. Týmto sa znehodnotia a my sa ochudobňujeme o dávky vitamínu C. Ak sme si sušili šípky vcelku, pred použitím na čaj ich rozmixujeme alebo rozdrvíme v mažiari na menšie kúsky. Kvôli zachovaniu vitamínov odporúčam pripraviť čaj maceráciou v studenej vode, nie zalievaním horúcou vodou. (Na 0,5 l vody 2 lyžice sušených šípok).

Kvety: Sú ľahko opadavé, sfarbené v celej škále ružovej farby. Lupienky zbierame a používame ako čerstvú jedlú dekoráciu. Majú nezameniteľnú sladkastú chuť. Môžeme ich sušiť štandardným spôsobom a pridávať do čajových zmesí na podporu imunity alebo na zjemnenie horkých bylinkových čajov. Okvetné lístky rada pridávam aj do ovocia pri príprave džemov, dajú im príchuť, ktorá bude pre konzumentov len ťažko identifikovateľná.

šípky


Môj tip

Napriek tomu, že šípky na sušenie sa zbierajú ešte tvrdé v jesenných mesiacoch, nedám dopustiť na ich chuť po prvých mrazoch. Sú sladšie, mierne kyselkavé a úplne mäkké, na prechádzke v prírode nás posilnia v čerstvom stave. Stačí odtrhnúť mäkký plod, dať dolu kalich a vysať z nich mäkkú dreň. Šípka, ktorá prejde mrazom, má aj jemnejšie chĺpky, ktoré nám obyčajne prekážajú. Počas Štedrej večere si skúste pridať medzi oplátky dreň zo zimných šípok.


vitamín C

 

Toto si o šípkach vedela?

V Anglicku boli šípky počas 2. svetovej vojny vyhlásené za dôležité liečivo. Dobrovoľníci ich zbierali a vyrábali z neho šípkový sirup pre ranených.

 

RECEPT: Šípkový likér na chladné dni

Je na škodu šípky upravovať alebo spracovávať varením, strácajú zo svojich účinných látok a najmä vitamín C. Odporúčam si preto radšej urobiť domáci šípkový likér. Skôr než začneme spracovávať šípky na likér, je dobré z nich vybrať jadierka s chĺpkami. Je to najpracnejší úkon pri spracúvaní šípok, ale výsledok stojí za to.

podpora imunity

 

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g umytých a očistených šípok zbavených jadierok
  • 4 paličky celej cejlónskej škorice
  • dobre umytú kôru z pomaranča
  • pár kúskov badiánu
  • 1,5 l bieleho alkoholu (čím silnejší, tým lepší ;-))

Ako budeme postupovať?

1. Šípky a ďalšie suroviny zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme macerovať približne 14 dní.

2. Potom scedíme a pridáme pripravený vychladený sirup z 2 lyžicami cukru rozpustených v 200 ml vody.

3. Premiešame a držíme v uzavretej fľaši v chlade. Užívame po kalíškoch.

imunita

 

škorica

 

recept

Šípkový likér je zdrojom vitamínu C, zahreje, roztiahne cievy, rozprúdi krv. Vynikajúce liečivo najmä v zime, keď prídeš vymrznutá zvonku. :-)

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás, nájdeš v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do tvojej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

 

Starať sa o seba môžeš aj tým, že sa budeš pravidelne hýbať a budeš jesť vyváženú zdravú stravu. Ak potrebuješ na túto cestu aj nejakých spoločníkov, skús nakuknúť do našej zbierky knižných produktov. ;-)

fitshaker knihy

 

Pozri aj ďalšie tipy:

5x domáce recepty na prírodné lieky, keď ťa trápi prechladnutie, zápal priedušiek či nádcha

Prečo by si mala jesť prebiotiká? A ako spoznať dobré probiotiká?

Čo by ťa mohlo zaujímať o rakytníku?

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 21/11/2018 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre