Fascinujúce účinky rakytníka. Vedela si o nich?

Výkyvy počasia, aké tu mávame posledné dni nesú so sebou často rôzne prechladnutia či oslabenia imunity. Ak ju chceš posilniť, prípadne hľadáš pomoc pri prechladnutí, ku klasickému zázvorovému čaju s medom a citrónom pridaj aj rakytník. Posilni svoju imunitu a vytvor si neviditeľný štít proti všetkým chorobám.

Z rakytníka môžeš využiť plody, kvety, listy, korienky,… Vyrába sa z neho olej, sirup, čaj ale aj vitamíny vo forme tabliet. Plody môžeš zamraziť alebo vysušiť a používať ich tak celoročne podľa potreby.

Čo v sebe rakytník ukrýva?

Rakytník je preplnení vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C , v 100 g rakytníka je až 400 % dennej dávky. Práve kvôli vysokému podielu vitamínu C je rakytník výborný na podporu imunity, či pri liečbe choroby. Nachádza sa v ňom aj kyselina listová, kyselina linoleová, mangán, železo a vitamíny A, B, C , E a K.

 

V čom všetkom rakytník vyniká?

  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu C spolu s ostatnými vitamínmi je to ideálny pomocník, ktorý od teba odoženie chrípku, angínu či iné vírusy.
  • Má antiseptické účinky a chráni telo pred voľnými radikálmi. Je aj dobrou prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam a rakovine.
  • Vďaka vláknine podporuje trávenie.
  • Detoxikuje organizmus.
  • Je skvelý na nervový systém a funkciu pečene.
  • Pri chorobách napomáha pri vykašliavaní hlienov a uvoľňuje ich. Lieči aj chronický zápal mandlí, hrdla a pľúc.
  • Pomáha pri sústrední a zlepšuje pamäť.
  • Vďaka vitamínu B zlepšuje stav pokožky a vlasov.
  • Znižuje vysoký cholesterol .
  • Prečisťuje a podporuje činnosť obličiek a močového ústrojenstva.
  • Je skvelý pomocník pri popálenej pokožke. Ak nemáš doma napr. aloe vera, siahni po oleji z rakytníka.

 

 

V akej forme môžeme nájsť spracovaný rakytník?

1. Rakytníkový olej

Keď si takýto olej budeš niekde kupovať, najprv si pozri, ako bol vyrobený. Najkvalitnejší je lisovaný za studena, aby v ňom ostali zachované všetky prospešné látky. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie. Ide v podstate o prírodný koncentrát vitamínov F, E, P, K, A a pod.

Pri vnútornom použití:

  • je vhodný do zálievook šalátov, na dochutenie jedál. POZOR! Nie je vhodný na tepelnú úpravu.
  • pri prevencii stačí užívať 1 lyžičku denne, ideálne hneď ráno nalačno
  • pri liečení choroby 2-3-krát denne. Vždy 1 lyžičku pred hlavným jedlom (raňajkami, obedom a večerou)

Rakytníkový olej na vonkajšie použite ocenia hlavne dámy, ktoré trápi akné. Pleť po použití rakytníkového oleja ostane jemná, hydratovaná a žiarivá. Platí to aj pre vlasy. Nebudú viac suché a lámavé, ale krásne vyživené a lesklé.

Zaujímavosť: V latinčine je rakytník rešetliakový nazývaný Hippophae rhamnoides, pričom slovo hippophae v preklade znamená „lesknúci sa kôň”, resp. „kôň so žiarivou srsťou“. Názov vynikol z pozorovania koní, ktoré spásli aj rakytník. Mali o poznanie lesklejšiu srsť.

POZOR! Rakytníkový olej neužívaj dlhodobo. Maximálne sa odporúčajú 2 mesiace. Potom si daj pauzu. A určite nie je vhodný pre deti.

SKLADOVANIE: Olej je vhodné skladovať na tmavom a chladnom mieste, ideálne s teplotou niekde medzi 5-25°C. Po otvorení je vhodné uchovávať ho v chladničke, najmä, ak ho používame na vnútorné použitie.

 

2. Rakytníkový sirup

Ním si môžeš ochutiť čaj, alebo si dať 3x denne lyžičku sirupu ako prevenciu pred chorobami. Prípadne aj počas liečenia.

RECEPT: Plody rakytníka rozpučíme najlepšie drevenou vareškou a šťavu prelejeme cez husté sitko alebo gázu do hrnca. Na 1500 ml rakytníkovej šťavy použijeme 2 kg cukru (ideálne kokosového alebo trstinového). Môžeme použiť aj menej cukru, ak nám vyhovuje kyselkavá chuť rakytníka. Privedieme do varu, odstránime penu a horúci sirup prelejeme do čistých pohárov, prípadne do zásobníka na ľad. Môžeme zamraziť, alebo odložíme do chladničky.

Ak z nejakého dôvodu nevieš či nechceš rakytníkový sirup pripraviť sama doma, hľadaj ho v lepších bio obchodoch. Prípadne si kúp rakytníkovú šťavu. Tá neobsahuje žiaden cukor. Môžeš ju rovnako ako sirup pridávať do čaju, alebo dokonca aj konzumovať samotnú.

 

3. Rakytníkový čaj

Ako sme už v úvode spomínali, z rakytníka nemusíš využívať len samotné plody, ale aj jeho listy či konáre. Tie sa vynikajúco hodia do čaju. Pravidelným pitím, napríklad 2-3 krát do týždňa, dodáš telu príjem antioxidantov (ok, nie tak veľký ako pri plodoch, ale predsa) a tvoje telo bude vitálnejšie. Rakytníkový čaj uvoľňuje stres a pomáha pri nespavosti.

Ak nemáš kde zohnať rakytník, neboj sa. V lekárňach či bio obchodoch nájdeš porciovaný či sypaný rakytníkový čaj.

 

4. Rakytníková masť

V každej dobre lekárni či bio obchode ju zoženieš. Je ideálna pre dojčiace mamičky na popraskané bradavky, pretože pomáha s regeneráciou a navracia im pružnosť a elasticitu. Masť je vhodná aj pre suchú pokožku, pokožku napadnutú ekzémom, dermatitídou či kožu poškodenú ožarovaním.

Určite sa neboj ku klasickým liekom, citrónom, medu a čaju pridať aj rakytník. Používaj ho aj ako prevenciu a nedaj šancu chorobe. Radšej si uži chvíle vonku s rodinou. :-)

 

O benefitoch ovocia, zeleniny, byliniek a pod. sa dočítaš aj v našom Fitness diári 2018:

fitness diar

 

 

Mohlo by ťa zaujímať aj:

Zázračné rastlinky z prírody

Kedy je vhodné konzumovať ovocie?

Účinky bylinkových čajov

 

Zdroje:

http://www.peknetelo.eu/olej/rakytnikovy-olej/

https://primar.sme.sk/c/8016057/na-co-vsetko-je-dobry-rakytnik.html

http://www.peknetelo.eu/rastliny-liecive-bylinky/bylinky-atlas-l-z/rakytnik-pomoc-zdravia/

https://bylinky.zdrave.cz/proc-uzivat-rakytnik/

https://imunita.online/rakytnikovy-olej/

Veronika Kašická

Veronika Kašická

Redaktorka na Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 12/01/2018 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre