Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na cca 15-20 ks?
- 200 g špaldovej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
- ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
- ½ lyžičky mletej červenej papriky
- 100 g nastrúhaného syra čedar
- 50 g najemno nasekaného medvedieho cesnaku
- 60 g olivového oleja alebo kvalitného masla
- 150 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme nastrúhaný syr, nakrájaný medvedí cesnak. Premiešame.
3. Pridáme olivový olej, trošku premiešame a nakoniec pridáme mlieko.
4. Pomaly miešame, kým sa nevytvorí nelepivé cesto. Ak by sa lepilo, pridáme viac múky.
5. Cesto vyvaľkáme na cca 1 – 1,5 cm hrúbku, z ktorého budeme vykrajovať pagáčiky.
6. Rúru predhrejeme na 180 ˚C a plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme pagáčiky.
7. Nakoniec ich potrieme olivovým olejom a pečieme približne 15 minút alebo kým nie sú pekne sfarbené a chrumkavé.
Tip: Z cesta môžeme vytvarovať tyčinky alebo vyvaľkať cesto na tenšie a získame sušienky. Syr, korenie môžeme nahradiť svojím obľúbeným a cesnaku môžeme pridať viac.
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III nájdeš kapitoly s receptami pre návštevy, ďalej na domáce pečivo, zdravé snacky a všetky ďalšie príležitosti (raňajky, polievky, jedlá z mäsa, bez mäsa a pod.):
Medvedí cesnak môžeš využiť aj v týchto receptoch:
Rýchle a jednoduché guacamole s medvedím cesnakom
Famózna nátierka s medvedím cesnakom, špenátom a Lučinou: tip na zdravé raňajky
Fašírky z červenej šošovice s medvedím cesnakom: zdravý obed či večera hotová do 30 minút
Tip na zdravý olovrant či pohostenie pre návštevy: bryndzové krekry s medvedím cesnakom
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz