Tip na zdravý olovrant či pohostenie pre návštevy: bryndzové krekry s medvedím cesnakom
Bez kysnutia či zdĺhavého miesenia, jednoduché, rýchle a hlavne chutné domáce krekry. Dokonalé samostatne, k dipu či syrovým a zeleninovým tanierom. Ideálne k posedeniu s priateľmi, rodinou, či len tak pri telke alebo ako rýchly chrumkavý olovrant. Už len poznať recept. ;-)
Počet kusov: dávka na 2 klasické plechy
Doba prípravy: príprava cesta 5 minút/pečenie 1 dávky cca 15 minút
Čo budeme potrebovať?
- 150 g bryndze
- 2 vajíčka
- 100 g medvedieho cesnaku nakrájaného ma malé kúsky
- 7 lyžíc roztopeného masla
- 1,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 75 ml vody
- cca 20 g olivového oleja na potretie sušienok
Ako budeme postupovať?
1. Rúru predhrejeme na 170°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
2. Zmiešame bryndzu, vajíčka, nakrájaný medvedí cesnak, roztopené maslo. Zmes poriadne premiešame.
3. Pridáme múku, soľ a vodu. Cesto poriadne premiešame.
4. Ak by bolo riedke, pridáme múku. Ak by bolo husté, pridáme trošku vody. Cesto by malo byť pevné.
5. Rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme ho do hrúbky cca 3-4 mm.
6. Cesto môžeme nakrájať ľubovoľne (štvorce, kruh) čo do formy a veľkosti. Ja som použila na vykrajovanie rôzne formičky na medovníky.
7. Vykrojené krekry potrieme olivovým olejom a posypeme hrubou soľou (soľ môžeme nahradiť ľanom, rascou, sušeným rozmarínom, tymiánom,…)
8. Pečieme približne 10 až 15 minút, alebo kým nie sú krekry chrumkavé a jemne hnedé.
TIP: Namiesto medvedieho cesnaku môžeme do krekier primiešať aj sušený tymián, pažítku, červenú papriku, alebo napríklad kápiu nakrájanú na malé kocky.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
32 kcal
135 kJ |
2 g | 1 g | 2 g | 0,3 g |
Nech ti chutí! :-)
Ďalšie fantastické inšpirácie čo zdravé ponúknuť návštevám nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Aj na týchto zdravých chrumkavých pochúťkach si určite pošmákneš:
Semienkové krekry – hotové sú do 30 minút
Domáce nachos s guacamole – a budeš hviezdou každej party
Makovo-syrové krekry – priprav k nim paradajkovo-olivový dip
- Domáca mrkvová nátierka zo slnečnicových semien, vhodná aj pre deti či vegánov - 24. februára 2021
- Kakaovo-kokosová ovsená kaša so zdravou nutelou: tip na rýchle sladké raňajky - 15. februára 2021
- Hustá horúca čokoláda s chuťou lieskových orieškov, ktorú budeš chcieť vyskúšať ešte dnes! - 12. februára 2021
Článok bol pridaný dňa 05/05/2018 a zaradený do kategórie: DesiataNízkokalorickéReceptyVegetariánskeZdravé chrumkanie | Autor: Antónia Puškášová