Tip na zdravý olovrant či pohostenie pre návštevy: bryndzové krekry s medvedím cesnakom

Bez kysnutia či zdĺhavého miesenia, jednoduché, rýchle a hlavne chutné domáce krekry. Dokonalé samostatne, k dipu či syrovým a zeleninovým tanierom. Ideálne k posedeniu s priateľmi, rodinou, či len tak pri telke alebo ako rýchly chrumkavý olovrant. Už len poznať recept. ;-)

Počet kusov: dávka na 2 klasické plechy  

Doba prípravy: príprava cesta 5 minút/pečenie 1 dávky cca 15 minút

Čo budeme potrebovať?

  • 150 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • 100 g medvedieho cesnaku nakrájaného ma malé kúsky
  • 7 lyžíc roztopeného masla
  • 1,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 75 ml vody
  • cca 20 g olivového oleja na potretie sušienok

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 170°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.

2. Zmiešame bryndzu, vajíčka, nakrájaný medvedí cesnak, roztopené maslo. Zmes poriadne premiešame.

3. Pridáme múku, soľ a vodu. Cesto poriadne premiešame.

4. Ak by bolo riedke, pridáme múku. Ak by bolo husté, pridáme trošku vody. Cesto by malo byť pevné.

5. Rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme ho do hrúbky cca 3-4 mm.

6. Cesto môžeme nakrájať ľubovoľne (štvorce, kruh) čo do formy a veľkosti. Ja som použila na vykrajovanie rôzne formičky na medovníky.

7. Vykrojené krekry potrieme olivovým olejom a posypeme hrubou soľou (soľ môžeme nahradiť ľanom, rascou, sušeným rozmarínom, tymiánom,…)

8. Pečieme približne 10 až 15 minút, alebo kým nie sú krekry chrumkavé a jemne hnedé.

 

TIP: Namiesto medvedieho cesnaku môžeme do krekier primiešať aj sušený tymián, pažítku, červenú papriku, alebo napríklad kápiu nakrájanú na malé kocky.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
32 kcal

135 kJ

2 g 1 g 2 g 0,3 g

slané pečivo

 

medvedí cesnak recepty

 

bryndza recepty

Nech ti chutí! :-)

 

Ďalšie fantastické inšpirácie čo zdravé ponúknuť návštevám nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdravé jedlá

 

Aj na týchto zdravých chrumkavých pochúťkach si určite pošmákneš:

Semienkové krekry – hotové sú do 30 minút

Domáce nachos s guacamole – a budeš hviezdou každej party

Makovo-syrové krekry – priprav k nim paradajkovo-olivový dip

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 05/05/2018 a zaradený do kategórie: DesiataNízkokalorickéReceptyVegetariánskeZdravé chrumkanie   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre