Mám pre teba tip na jarné špagety s lahodnou zamatovou omáčkou z karfiolu. Ukrýva sa v nej veľký benefit, pretože jednoducho použiješ veľkú porciu zeleniny. Vmiešanie karfiolu do omáčky dodáva jedlu hĺbku chutí a úplnú krémovú textúru bez potreby ďalšieho zahusťovania. Hotová omáčka je ľahká a má veľmi podobnú konzistenciu (a farbu) ako typická smotanová krémová omáčka. Stačí potom k cestovinám pridať obľúbenú jarnú zeleninku a výborný obed je na svete.
Ako na to?
1
Veľký hrniec so slanou vodou privedieme do varu. Pridáme ružičky karfiolu a varíme, kým nie sú mäkké, cca 8-12 minút.
2
Po scedení karfiolu ihneď dáme variť ďalší hrniec čerstvej slanej vody na cestoviny.
3
Na panvici rozohrejeme na strednom ohni olivový olej a pridáme prelisovaný cesnak. Opekáme 5 minút.
4
K cesnaku pridáme varený karfiol, premiešame a pridáme ½ šálky vývaru, mlieko soľ a korenie.
5
Zmes rozmixujeme dohladka. Konzistenciu upravíme pomocou zvyšného zeleninového vývaru (zvyčajne by sme mali skončiť s použitím celého vývaru, ale prilievame ho len po troškách a upravujeme omáčku postupne).
6
Na ďalšej panvici rozohrejeme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
7
Pridáme umytú špargľu nakrájanú na menšie kúsky a cesnak, opekáme, kým špargľa nebude mäkká.
8
Pridáme hrášok, dochutíme soľou a korením.
9
Nakoniec všetko spolu zmiešame – varené cestoviny, zeleninu a omáčku. Navrch dáme čerstvé bylinky a čerstvé mleté korenie.
Tip: Pri miešaní omáčky nezabudnite začať iba s polovicou zeleninového vývaru a po častiach pridávať. Je ľahké upraviť omáčku, ktorá je príliš hustá, ale oveľa ťažšie je zahustiť ju, keď je riedka. Ďalšie skvelé jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií! Vymeňte cestoviny, ktoré som použila ja, za celozrnné alebo bezlepkové. Nahraďte zeleninu za brokolicu, huby alebo špenát.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
362 kcal
1520 kJ
T:
7 g
B:
17 g
S:
57 g
V:
11 g
Dobrú chuť :-)!
Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš kopec výživných receptov nielen s cestovinami, ale aj jedlá na raňajky, polievky, hlavné jedlá s mäsom, rybami aj bez mäsa či zdravé sladkosti:
Vyskúšaj aj tieto recepty so špargľou:
Zapečená špargľa s vajíčkom a paradajkami: tip na zdravé slané raňajky či večeru
Recept na špargľový quiche: slaný zeleninový koláč na zdravý obed
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Slaný koláč quiche so zelenou špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz