Recept na špargľový quiche: slaný zeleninový koláč na zdravý obed

Milujem obdobie jari, keď máme dostatok čerstvej zeleniny, ako je reďkovka, jarný šalát, mladá cibuľka, alebo aj jahôd. Sú totiž práve teraz najchutnejšie a ja sa snažím pridávať si ich do jedálnička častejšie.

Aj špargľa rastie iba v určitom jarnom období. Pre jej nízku kalorickú hodnotu si jej môžeme dopriať v akomkoľvek množstve. Ja som ju však zakomponovala do známeho francúzskeho slaného koláča. Môžeme si na ňom pochutiť na obed alebo v menšom množstve na olovrant.

Čas prípravy: 70 minút

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

Na cesto:

  • 125 g kvalitného masla + na vytretie formy
  • 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + na vysypanie formy
  • 50 ml vody
  • štipku morskej/himalájskej soli

Na náplň:

  • 500 g špargle
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 ks červenej papriky
  • 4 ks mladej cibuľky
  • 100 g syra Grana Padano
  • 2 ks bielych jogurtov
  • 4 vajíčka
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť pažítky

Ako budeme postupovať?

1. V mise z masla, múky, vody a soli vymiesime cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a vložíme na pol hodiny do chladničky.

2. Medzitým si ošúpeme špargľu, nakrájame na menšie kúsky a vložíme ju na cca 5 minút do vriacej osolenej vody.

3. Špargľu vyberieme a necháme vychladnúť.

4. Vychladené cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na tenko približne na veľkosť formy (používame formu s priemerom 29 cm).

5. Formu vymažeme maslom, vysypeme múkou a cesto opatrne prenesieme. Kraje zatlačíme prstami tak, aby boli po okraj. Ak niekde pretŕča, odrežeme cesto nožom a pridáme ho tam, kde chýba.

6. Takto pripravenú formu začneme plniť.

7. Papriku nakrájame na pásiky a cibuľku na drobno aj so zelenou vňaťou.

8. Na spodok cesta uložíme papriku, cibuľku, špargľu a posypeme nastrúhaným syrom.

9. V miske zmiešame jogurty s vajíčkami. Dochutíme soľou, čiernym korením a pretlačeným cesnakom. Pridáme ešte nakrájanú pažítku, premiešame a vylejeme na zeleninu a syr.

10. Takto pripravené vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C a pečieme cca 45 − 50 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 220 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 537 kJ

366 kcal

21 g 25 g 16 g 4 g

Quiche

 

slaný koláč

 

slaný koláč kiš

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty či už na zdravý obed alebo slané pohostenie a pod. nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Ak máš doma špargľu, môžeš s ňou pripraviť aj tieto recepty:

Cestoviny so špargľou, hubami a bryndzou

Slaný koláč quiche so špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami

Tip na zdravý vege obed či večeru: pečená citrónová špargľa so zemiakmi a petržlenovým pestom

Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 21/05/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre