Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slaný koláč quiche so špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami

90 min
6 porcií
slaný koláč

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 250 g špaldovej múky (ale môže byť hocijaká, doma som raz zmiešala 3 druhy dokopy, lebo som nemala dosť ani z jednej, špaldovú, pšenovú a ražnú a bolo to v poriadku)
  • 125 g kvalitného masla + trochu na vymastenie formy
  • 1 vajíčko
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • trošku teplej vody (1-2 lyžice)
  • Na plnku:
  • 100 g póru nakrájaného na tenké kolieska
  • 200 g syru feta (možno nahradiť bryndzou)
  • 5 vajíčok
  • 2 lyžice kyslej smotany (nemusí byť)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 g zelenej špargle
  • 50 g vlašských orechov
slaný koláč

Sezónu špargle treba každoročne dobre využiť. Aby sme nejedli stále to isté, je fajn vyskúšať aj nové recepty. Dnes ti prinášam quiche − teda slaný koláč − so špargľou, ktorý môžeš naservírovať pokojne aj na obed. Je to však i zaujímavý tip, čím pohostiť návštevu. Tak smelo do prípravy :-)!

Ako na to?

1

Cesto vymiešame z múky, masla a vajíčka. Presný postup* na ručné vymiešanie nájdeš nižšie v tipoch.

2

Ak chceme, pridáme štipku soli (keď používame fetu alebo slanší syr do plnky, cesto neosolíme) a podľa potreby aj približne 2 lyžice vody.

3

Cesto tuhej konzistencie dáme na pol hodinku odpočinúť do chladničky. Následne ho rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 35 cm a vložíme do maslom vymastenej formy na quiche s priemerom 30 cm. Presahujúce okraje odstránime.

4

Na cesto poukladáme kolieska póru a posypeme rozdrobenou fetou.

5

Vajíčka dobre vyšľaháme spolu so smotanou a s pretlačeným cesnakom a vylejeme na cesto.

6

Na vrch poukladáme umytú špargľu a posypeme vlašskými orechmi. Takto pripravený quiche pečieme v rúre 40 minút pri 180 °C.

Tip: Plnku na quiche si môžeme prispôsobiť podľa svojej chuti a aktuálnej sezóny. Ďalšie chuťové kombinácie so špargľou, ktoré nesklamú, sú napríklad:

  • Špargľa + paprika + cesnak + tymian
  • Špargľa + kozí syr + pistácie
  • Špargľa + šampiňóny + fialová cibuľa

*Ako vymiešať krehké cesto:Na dosku vysypeme múku a na ňu poukladáme kocky masla. Maslo v prstoch rozmrvíme a opatrne premiešame s múkou. Zo zmesi vytvoríme kruh, do ktorého stredu rozbijeme vajíčko. Postupne zmiešavame zmes s vajíčkom, postupujeme od stredu ku krajom. Výsledné cesto by malo byť homogénne, hladké a bez hrudiek.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

553 kcal

2323 kJ

T:

38 g

B:

19 g

S:

36 g

V:

8 g

Quiche
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
zdravé recepty na obed
 
Aj takéto verzie koláča quiche si môžeš skúsiť pripraviť:
Letný fitness quiche so špenátom a kurkumou
Rýchly jarný quiche s bryndzou a špargľou
Famózny syrový quiche aj pre bezlepkáčov
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.