Slaný koláč quiche so špargľou, s pórom, fetou a vlašskými orechami

Sezónu špargle treba každoročne dobre využiť. Aby sme nejedli stále to isté, je fajn vyskúšať aj nové recepty. Dnes ti prinášam quiche − teda slaný koláč − so špargľou, ktorý môžeš naservírovať pokojne aj na obed. Je to však i zaujímavý tip, čím pohostiť návštevu. Tak smelo do prípravy :-)!

Čas prípravy: 1,5 hodiny

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na cesto:

  • 250 g špaldovej múky (ale môže byť hocijaká, doma som raz zmiešala 3 druhy dokopy, lebo som nemala dosť ani z jednej, špaldovú, pšenovú a ražnú a bolo to v poriadku)
  • 125 g kvalitného masla + trochu na vymastenie formy
  • 1 vajíčko
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • trošku teplej vody (1-2 lyžice)

Na plnku:

  • 100 g póru nakrájaného na tenké kolieska
  • 200 g syru feta (možno nahradiť bryndzou)
  • 5 vajíčok
  • 2 lyžice kyslej smotany (nemusí byť)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 g zelenej špargle
  • 50 g vlašských orechov

Ako budeme postupovať?

1. Cesto vymiešame z múky, masla a vajíčka. Presný postup* na ručné vymiešanie nájdeš nižšie v tipoch.

2. Ak chceme, pridáme štipku soli (keď používame fetu alebo slanší syr do plnky, cesto neosolíme) a podľa potreby aj približne 2 lyžice vody.

3. Cesto tuhej konzistencie dáme na pol hodinku odpočinúť do chladničky. Následne ho rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 35 cm a vložíme do maslom vymastenej formy na quiche s priemerom 30 cm. Presahujúce okraje odstránime.

4. Na cesto poukladáme kolieska póru a posypeme rozdrobenou fetou.

5. Vajíčka dobre vyšľaháme spolu so smotanou a s pretlačeným cesnakom a vylejeme na cesto.

6. Na vrch poukladáme umytú špargľu a posypeme vlašskými orechmi. Takto pripravený quiche pečieme v rúre 40 minút pri 180 °C.

 

Tip: Plnku na quiche si môžeme prispôsobiť podľa svojej chuti a aktuálnej sezóny. Ďalšie chuťové kombinácie so špargľou, ktoré nesklamú, sú napríklad:

  • Špargľa + paprika + cesnak + tymian
  • Špargľa + kozí syr + pistácie
  • Špargľa + šampiňóny + fialová cibuľa

*Ako vymiešať krehké cesto:

Na dosku vysypeme múku a na ňu poukladáme kocky masla. Maslo v prstoch rozmrvíme a opatrne premiešame s múkou. Zo zmesi vytvoríme kruh, do ktorého stredu rozbijeme vajíčko. Postupne zmiešavame zmes s vajíčkom, postupujeme od stredu ku krajom. Výsledné cesto by malo byť homogénne, hladké a bez hrudiek.

Quiche

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty na obed

 

Aj takéto verzie koláča quiche si môžeš skúsiť pripraviť:

Letný fitness quiche so špenátom a kurkumou

Rýchly jarný quiche s bryndzou a špargľou

Famózny syrový quiche aj pre bezlepkáčov

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 12/05/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre