Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Sezóna špargle sa začala, a tak ju treba naplno využiť, keďže špargľa je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov a navyše obsahuje málo kalórií. Super je na nej aj to, že je raz dva hotová, či už ide o polievku, pečenú špargľu či iné pokrmy z nej. Táto polievočka je veľmi rýchla a nenáročná na suroviny. Chutí skvelo a pekne zasýti :-).
Doba prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 4-6 porcií?
- 500 g špargle (cca 15 stoniek)
- 50 g kvalitného masla
- 2 lyžice olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 1,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (príp. z bio bujónu)
- 50 g bryndze
Ako budeme postupovať?
1. Špargľu umyjeme, osušíme a odrežeme z nej drevené konce. Ak by mala hrubé drevené časti aj po dĺžke, môžeme ich odrezať, ale ak sú len jemné, nie je to potrebné.
2. Špargľu nakrájame na kúsky, niekoľko špičiek dáme bokom a necháme na neskôr, cca 10 ks.
3. V hrnci roztopíme maslo, pridáme olivový olej a špargľu restujeme 3 minúty. Osolíme a okoreníme ju a zalejeme vývarom. Hrniec zakryjeme a varíme 15 minút.
4. Polievku dáme bokom, pridáme bryndzu a rozmixujeme ju dohladka.
5. Vložíme do nej špičky špargle a varíme ešte 5 minút, aby zmäkli.
Tip: Podávame s uvareným či strateným vajíčkom a bryndzou, prípadne na vrch môžeme dať trocha kyslej smotany, grécky jogurt či tahini pastu.
Dobrú chuť!
Kapitolu s receptami na polievky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Ak rada večeriaš polievky hotové max. do pol hodinky, vyskúšaj aj tieto:
Antivírusová chrenová polievka zo strúhanej zeleniny, hotová do 30 minút
Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO
Výživná zeleninová polievka aj pre deti od 1 roka
Zeleninová polievka s quinoou, tofu a fazuľou. 25 minút a HOTOVO!
- Jablkovo-banánové zdravé lievance s kakaom: bez lepku, laktózy a aj pre deti od 2 rokov - 18. januára 2021
- Pšenová kaša s makom a hruškami, ktorá chuťou pripomína štrúdľu od babičky - 4. januára 2021
- Nealko jablkový punč, ktorý príjemne zohreje aj cez sviatky - 30. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 15/04/2020 a zaradený do kategórie: PolievkyReceptyRýchle obedy či večere do 30 minút | Autor: Viktória Janov