Sezóna čerešní vrcholí a taký overený recept na zdravý koláč isto poteší, však? Osobne kysnuté koláče ani bublaniny veľmi radi nemáme, tak som našla čerešničkám využitie v galetke. Tenučké chrumkavé cesto, poriadna dávka ovocia a porcia bielkovín vo forme tvarohu. Koláčik je navyše minimálne sladený, a preto vhodný aj pre menšie detičky. Ideálne pohostenie k letnému posedku niekde vonku, nemyslíš? :-)
Čas prípravy
- 45 minútpríprava
- 1 hodinachladenie cesta
Ako na to?
1
Do misky dáme všetky ingrediencie na cesto a vymiesime z nich tuhé cesto. Vodu prilievame podľa potreby.
2
Necháme ho 1 hodinu odpočívať v chladničke.
3
Potom predhrejeme rúru na 170°C, prichystáme papier na pečenie a priamo na ňom cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu.
4
Takto pripravené cesto presunieme s papierom na pečenie na plech.
5
Cesto potrieme džemom. Okraje však necháme voľné.
6
Následne na džem poukladáme odkôstované čerešne pekne tesne jednu vedľa druhej, nech je koláč šťavnatý.
7
A nakoniec v miske vymiešame tvaroh so škoricou a medom. Túto zmes nasypeme na čerešne.
8
Voľné okraje zahneme smerom dovnútra, aby sme vytvorili galetku.
9
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 30-40 minút.
10
Najlepšie chutí koláčik ešte teplý vonku na záhrade spolu s dobrou ľadovou kávou či čajom. :-)
Nech všetkým chutí! :-)
Aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš recepty vhodné pre deti:
Aj tu sú ďalšie recepty s čerešňami:
Vynikajúci quinoa nákyp s čerešňami
Chia puding s čerešňovým pyré
Obrátený tvarohovo-čerešňový koláč
Makovo-tvarohová torta s čerešňami
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.