Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šošovicovo-pórová polievka s cesnakom a citrónom

45 min
6 porcií
recept na šošovicovú polievku

Potrebujeme: 

  • 200 g hnedej šošovice
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 pór
  • 3 väčšie zemiaky
  • 50 g kvalitného masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • cca 2,5 l horúcej vody
  • mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • šťavu z 1 citróna
  • 3 lyžičky domáceho medu
  • morskú/himalájsku soľ
recept na šošovicovú polievku

Rýchla, jednoduchá a sýta polievka, ktorá je dochutená citrónom, troškou medu a cesnakom. Môžeme ju podávať s domácimi krutónmi alebo opečeným pečivom. Bude tak plnohodnotným jedlom, ktoré vás zasýti.

Ako na to?

1

Šošovicu poriadne prepláchneme a necháme asi ½ hodiny namočenú vo vode.

2

Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľu, pór na tenké kolieska a zemiaky na malé kocky.

3

Na masle a olivovom oleji si opražíme do sklovita cibuľu, pridáme pór a nakoniec 3 postrúhané strúčiky cesnaku. Jeden strúčik si necháme na záver.

4

Pridáme zemiaky, pár sekúnd opražíme a zalejeme horúcou vodou.

5

Pridáme zliatu šošovicu, koreniny, petržlenovú vňať a varíme cca 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Koreniny odporúčam použiť vo vrecúšku, ktoré potom jednoducho vytiahneme.

6

Do vyššej nádoby odoberieme z polievky asi 3 veľké naberačky a ponorným mixérom dohladka rozmixujeme. Prilejeme naspäť do polievky.

7

Polievku ochutíme citrónovou šťavou, medom, osolíme, pridáme roztlačený strúčik cesnaku a ešte asi 2 minúty povaríme.

8

Nakoniec po dovarení pridáme ešte trochu nasekanej petržlenovej vňate.

Tip: Možno ťa v postupe zaskočilo, že cesnak strúham a nie pučím. Ak nemáš vhodné strúhadlo, môžeš ho popučiť, ja preferujem strúhanie, lebo využijem celý strúčik.

pórová polievka

Dobrú chuť :-)!

Skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách:

Fotka autora
Marián Myjavec
Redaktor vo Fitshakeri

V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.