Táto polievka s pečeným karfiolom je lahodne krémová, jemne sladká, ľahká a zachutí malým aj veľkým. Je plná zeleniny, je bezlepková a vegánska. Chutná a výdatná na obed alebo na ľahkú večeru. Je to skvelé rodinné jedlo! Dokonalá polievka na jeseň alebo kedykoľvek! Ako vždy odskúšané na mojej rodine. Manžel sa čudoval, že také jednoduché ingrediencie dokážu lahodne chutiť. A môj 2-ročný syn si na večeru vypýtal plnú misku, ktorú poctivo celú zjedol. Odporúčam vyskúšať.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 220 ˚C. Plech si vystelieme papierom na pečenie (nemusíme, mne sa však nechce drhnúť pripečené zvyšky).
2
Nakrájaný karfiol si poukladáme na plech, polejeme olivovým olejom (3 lyžice), ochutíme soľou, tymianom a červenou paprikou a všetko spolu dobre premiešame. Pečieme približne 20-25 minút alebo kým nie je karfiol takmer upečený a zlatistý.
3
Keď je karfiol upečený, zohrejeme si vo väčšom hrnci olivový olej (3 lyžice) a dozlata si opečieme cibuľku nakrájanú na kocky.
4
Pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a 5 minút opekáme.
5
Pridáme pečený karfiol. Zalejeme vodou a necháme 10 minút povariť. Okoreníme rascou a ešte dosolíme. Polovicu zmesi si vyberieme a polovicu rozmixujeme na jemnú kašu. Ak chceme polievku redšiu, pridáme vodu. Vrátime zmes do polievky, premiešame, ešte chvíľku povaríme a môžeme podávať.
6
Kto má rád pikantnú chuť, môže si polievku podľa svojho gusta ochutiť. Polievka je vynikajúca samotná, ale kto má chuť, môže si k nej naservírovať domáce krutóny, hrianky či pečené semienka.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
239 kcal
1007 kJ
T:
11 g
B:
6 g
S:
26 g
V:
3 g
Dobrú chuť :-)!
Skvelé recepty nielen na zdravé polievky nájdeš aj v našich fit kuchárskych knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz