Slivkovo-maková štrúdľa: tip na super desiatu, olovrant či koláč ku kávičke

Je možné, že poznáš makovú štrúdľu s ovocím. Ja som to teraz urobila opačne, čiže ovocnú štrúdľu s makom. Použila som slivky, ktoré sú v tomto období hitom. A pretože som ich najprv podusila, štrúdľa sa mi nepotrhala a ostala krásne celá. Namiesto cukru som použila med. Kalorické hodnoty sú celkom prívetivé, takže pokojne si môžeš dopriať túto štrúdľu napríklad namiesto olovrantu. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina 20 minút

Čo budeme potrebovať na 20 porcií?

Na cesto:

  • 280 g hladkej špaldovej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
  • 125 g kvalitného masla + trochu na pokvapkanie cesta
  • 70 g bieleho jogurtu
  • 1 vajíčko

Na plnku:

  • 600 g očistených sliviek
  • 130 g domáceho medu
  • 300 g pomletého maku
  • kôru z 1 bio citróna
  • 50 g rozpusteného masla
  • vajíčko na potretie

Ako budeme postupovať?

1. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo, jogurt a vajíčko.

2. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať v chladničke.

3. Zatiaľ urobíme plnku. Odkôstkované slivky nakrájame na menšie kusy.

4. Vysypeme na panvicu, pridáme med, premiešame a privedieme k varu.

5. Slivky pustia šťavu, tak ich na miernom zdroji tepla dusíme, aby sa šťava trocha odparila.

6. Keď sú slivky udusené, prelejeme ich do misy, pridáme mak a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.

7. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko.

8. Pokvapkáme rozpusteným maslom a potrieme vychladnutou slivkovou plnkou.

9. Štrúdľu na krajoch preložíme, aby plnka nevytekala a zatočíme do rolády.

10. Nakoniec štrúdľu preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

11. Takto pripravenú štrúdľu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme cca 30 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 80 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1018 kJ

242 kcal

14 g 22 g 6 g 5 g

Maková štrúdla

 

Maková štrúdľa

Prajem príjemné vychutnanie si tejto super kombinácie! :-)

 

Množstvo skvelých receptov nájdeš aj v našich knihách:

recepty sk

 

Aj v týchto receptoch používame slivky:

Slivkovo-škoricová ovsená kaša: tip na super raňajky

Fantastický slivkový chlieb

Čokoládovo-makový proteínový koláč so slivkami

Tekvicový koláč so slivkovo-tvarohovou plnkou

Mandľovo-slivkový koláč bez múky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 23/08/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre