Tekvicový koláčik so slivkovo-tvarohovou plnkou a horúcou slivkovou omáčkou

Tekvicu hokkaido som na sladko nikdy neskúšala. Stála som tak s čerstvo odtrhnutou tekvicou v rukách v kuchyni a napadlo mi, že to vyskúšam. Polievky, rizotá, omáčky, či len tak upečená tekvica, sú recepty, ktoré som už skúšala. No taký tekvicový koláč môže byt niečo nové. Preto som sa pustila do pečenia. Výsledok ma príjemne prekvapil a celej rodine koláčik chutil. Preto som sa rozhodla, že sa o recept podelím aj s tebou. :-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

 Na cesto:

  • 1 menšiu tekvicu Hokkaido
  • 2 vajíčka
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžice ryžovej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2 dl kvalitného mlieka

Na krém a omáčku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 20 sliviek
  • 1 lyžicu rumu (voliteľné)
  • 1 celá škorica
  • 3 klinčeky

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu nakrájame na zrhuba na 6-8 mesiačikov a vydlabeme semienka. Mesiačiky potrieme 1 lyžicou medu.

2. Dáme piecť do rúry na 180°C na 20 minút.

3. Po upečení necháme mierne vychladnúť a zbavíme ju kôrky.

4. Upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré a odložíme bokom.

5. Vajíčka s 2 lyžicami medu vymiešame do peny.

6. Pridáme ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko.

7. Všetko vymiešame, aby vzniklo hladké cesto.

8. Nakoniec celú zmes primiešame do tekvicového pyré. Stačí miešať už len vareškou, aby sa cesto pekne spojilo.

9. Do 6-tich silikónových mištičiek rozdelím cesto a dáme ho piecť na 25 minút pri teplote 170°C.

10. Koláčiky je potrebné priebežne kontrolovať, pretože každá rúra pečie inak. Po upečení necháme tortičky vychladnúť v rúre.

11. Slivky odkôstkujeme a dáme variť do hrnca spolu so škoricou a klinčekmi. Keď pustia šťavu, môžeme pridať rum. Necháme ho vyvariť, aby ostala len aróma.

12. Potom slivky rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla omáčka bez šupiek. Tretinu omáčky si odložíme a zvyšok použijeme na krém.

13. Tvaroh vymiešame spolu s 2/3 slivkovej omáčky a dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Zvyšnú omáčku zohrejeme, aby bola poriadne horúca.

14. Ešte teplé tekvicové košíčky naplníme krémom a polejeme horúcou omáčkou.

 

Tip: Moje slivky boli veľmi sladké, preto som do omáčky nepridávala žiaden cukor. Ak budú slivky kyslé pokojne pridaj lyžicu medu.

priprav si tekvicovy kolacik

 

 

Tento dezert je dobrý aj studený aj teplý. No v takomto jesennom počasí ťa teplý zohreje oveľa viac a ak k tomu pridáš aj horúci čajík, máš skvelú jesennú kombináciu na pohladenie duše. :-)

 

Ďalšie fantastické dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

V jeseni si môžeš vychutnať aj tieto dezerty:

Obrátený bezlepkový makovo-hruškový koláč

Fazuľový koláč s ovocím

Koláč s hroznom hotový do polhodinky!

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 22/09/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre