Máš rada slivky? Tento mandľovo-slivkový koláč bez múky musíš tiež ochutnať

Tento bezlepkový koláč určite poteší tých, ktorí sa buď snažia obmedzovať múku alebo múku vôbec nemôžu. Slivky, mandle, vajíčka a med sa postarajú o sladký a zároveň zdravý chuťový zážitok. Urob si čas a vychutnaj si koláč s tvojím obľúbeným čajom či kávou.

Doba prípravy: 10 minút + 1 hodina pečenie

Čo budeme potrebovať na 8 ks?

Na mandľový korpus:

  • 2 šálky pomletých mandlí
  • 1 vajíčko
  • 5 lyžíc roztopeného masla
  • 1 lyžicu domáceho medu

Na mandľový krém:

  • 1 šálku pomletých mandlí
  • 1 vajíčko
  • 5-7 lyžíc roztopeného masla
  • 1-2 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžice kávy (ideálne uvarené espresso)
  • cca 24 sliviek
  • hrsť mandľových plátkov na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny na korpus spolu v miske poriadne premiešame.

2. Tortovú formu o priemere 20 cm vymastíme maslom, pridáme do nej mandľovú zmes, ktorú vo forme vytvarujeme.

3. Pečieme pri teplote 165°C zhruba 20 minút.

4. Kým sa korpus pečie, pripravíme mandľový krém. Všetky suroviny na krém spolu zmiešame.

5. Pre dosiahnutie krémovej konzistencie môžeme použiť ponorný mixér. Ak je zmes príliš hustá, môžeme pridať viac kávy. Mixujeme, kým nezískame hladký krém.

6. Vyberieme korpus z rúry a na neho navrstvíme mandľový krém a na koniec na neho naukladáme vykôstkované a na polovicu rozrezané slivky a posypeme mandľovými plátkami.

7. Pečieme dozlatista ďalších 30-40 minút.

 

Tip: Ak nechceš v koláči použiť kávu, nahraď ju vodou, prípadne tekutou vanilkovou arómou.

 

Výživové hodnoty na 1 ks :

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 1 531,34 kJ

366 kcal

 29 g  13 g  11 g  5 g

slivkový koláč

 

bezlepkový koláč

Prajem ti krásny jesenný deň (aj keby bol upršaný a chladný) pri dobrom čajíku/kávičke a napríklad tomto koláčiku. ;-)

 

Skvelé tipy na zdravé sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

recepty

 

Ak sa ti zvýšili slivky, vyskúšaj aj:

Makovo-slivkovo-čokoládový fit koláčik

Slivkový chlieb ideálny na jesenné rána

Slivkovo-škoricovú kašu pre ten správny základ dňa

Antónia Puškášová

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 28/09/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre