Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Rýchly zdravý obed: Šťuka na bylinkách a paradajková omáčka

30 min
2 porcie
paradajková omáčka
paradajková omáčka

Leto je ideálne obdobie na rôzne recepty obsahujúce ryby a čerstvú zeleninu. Presvedčia ťa o tom aj v all inclusive hoteloch, kde sa švédske stoly priam prehýbajú pod toľkými chutnými a zdravými variantmi jedál. Jeden taký letný recept som pre teba pripravila tiež! Je to šťuka na bylinkách a paradajková omáčka, do ktorej sa jednoducho počas leta zamiluješ. Ideme na to?

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na rybu:

  • 2 šťuky (príp. treska, losos, pangasius)

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • mleté čierne korenie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

  • 1 BIO citrón

  • čerstvé bylinky podľa chuti (tymian, rozmarín, bazalku)


Na paradajkovú omáčku:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja

  • 1 cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 hrste cherry paradajok

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • mleté čierne korenie

  • sušené alebo čerstvo nasekané oregano a rozmarín

  • štipku trstinového cukru (príp.kokosového)

  • lístky čerstvej bazalky


Ako budeme postupovať?

1. Ryby umyjeme, osolíme a okoreníme. Na panvici necháme rozpáliť olivový olej a na prudkom plameni budeme restovať ryby z oboch strán, dokým nebudú mäkké.
2. Hotové ryby odložíme nabok (odporúčam prikryť alobalom, aby nevychladli) a pustíme sa do prípravy paradajkovej omáčky.
3. Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme nakrájaný cesnak a ešte minútu opekáme.
4. Ďalej pridáme umyté a nadrobno nakrájané cherry paradajky, soľ, korenie, oregano, rozmarín a štipku cukru (ak sú kúsky paradajok príliš veľké, môžeme ich roztlačiť vidličkou).
5. Omáčku privedieme do varu, oheň stíšime a varíme aspoň 10 minút.
6. Na záver pridáme ešte nasekanú bazalku a môžeme podávať ako prílohu k rybe na bylinkách, ktorú pokvapkáme šťavou z polovičky citróna (niekedy stačí i zopár kvapiek, nemusíme použiť celú polovičku).
 
Tip: Ak máš doma k dispozícii len „klasické“ veľké paradajky, nezúfaj. Ak ich uvaríš v horúcej vode, potom ich zbavíš šupky a nakrájaš ich na malé kúsky, ktoré potom pridáš na panvicu spolu s ostatnými ingredienciami, omáčka sa ti určite podarí.
recept ryba
priprav si stuku na bylinkach
Prajem ti dobrú chuť a nádherne vychutnávanie slnečných dní!
 
Skvelé recepty aj na rybky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.