Aj keď mám rada tradície a na štedrovečernom stole nesmie chýbať kapor, rada dávam šancu aj experimentovaniu. Vymeniť kapra za morskú pochúťku, akou je pražma nemusí byť vôbec zlé. Pražma je plná bielkovín. Čím je väčšia, tým menej sa natrápiš s kosťami. Má biele mäso, na ktorom si naozaj pochutíš. Ja som ju vyskúšala urobiť v soľnej kruste, ktorá má funkciu piecky a rovnomerne rybu upečie tak, že ostane naozaj šťavnatá a chutná. Aj keď budeš robiť tento recept prvý raz, ver, že ho nemôžeš pokaziť. ;-)
Ako na to?
1
Pražmu umyjeme a usušíme.
2
Z bielkov vyšľaháme hustý sneh, zmiešame so soľou a bylinkami na ryby.
3
Vnútro ryby naplníme kolieskami citróna, na plátky nakrájaným cesnakom a bylinkami.
4
Na plech urobíme z polovice slanej zmesi lôžko, do ktorého vložíme naplnenú rybu.
5
Zvyšnou soľou rybu obalíme tak, aby bola celá zakrytá.
6
Takto pripravenú rybu vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 30 minút.
7
Rybu vyberieme z rúry a soľnú krustu rozbijeme a opatrne z ryby odstránime. Môžeme použiť tĺčik na mäso, nakoľko je krusta naozaj tvrdá.
8
Na vrch ryby položíme tri plátky masla a dáme ešte na 15 minút zapiecť.
9
Rybu môžeme podávať so šalátom, alebo pečenými zemiakmi.
Tip: Pokvapkaj rybu citrónom a dipom urobeným z čerstvých byliniek, olivového oleja cesnaku.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
320 kcal
1344 kJ
T:
16 g
B:
43 g
S:
0.7 g
V:
0 g
Dobrú chuť!
Chutné recepty na celoročné využitie nájdeš v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.