Fitness perník s pomarančovo-škoricovým krémom

Hrejivá vôňa škorice, kardamomu a klinčekov... To je vôňa Vianoc! Dopraj si túto kombináciu v originálnom perníku. Aby sme ho "upgradli" na vyšší level, pripravíme ho do tortovej formy a doťukneme pomarančovým krémom. Týmto pasujeme tento koláč za kráľa medzi perníkmi. Nechaj sa zlákať a vyskúšaj túto zdravú delikatesu sama :-).
Doba prípravy: 90 min.
Doba prípravy: 90 min.
Čo budeme potrebovať na 12 porcií?
- 2 hrnčeky* hladkej špaldovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku zmesi škorice, mletého badiánu, klinčeka, vanilky
- 2 lyžice bio kakaa
- 1 vajíčko
- 1,5 hrnčeka kvalitného mlieka
- sladidlo podľa výberu (trstinový cukor, med)
- džem podľa chuti (ideálne domáci alebo v BIO kvalite)
* používame hrnček s objemom 250 ml
Na krém:
- 250 g jemného tvarohu alebo ricotty
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 pomaranč
- sladidlo podľa výberu
Ako budeme postupovať?
1. Vo veľkej miske zmiešame suché suroviny: múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, koreniny a kakao.
2. Pridáme vajíčko a mlieko. Mixérom vyšľaháme hladké cesto. Dosladíme podľa chuti preferovaným sladidlom.
3. Cesto vylejeme do okrúhlej vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť na 180°C asi na 25 minút. Hotový perník necháme vychladnúť.
4. Potom ho prekrojíme pozdĺžne na polovicu a spodnú časť potrieme džemom.
5. Obe polovice opäť spojíme na seba a pripravíme krém. V miske zmiešame tvaroh (alebo ricottu), 3 lyžice pomarančovej šťavy, škoricu a opäť podľa chuti dosladíme.
6. Krémom pekne potrieme celý perník po vrchu aj okrajoch.
7. Na záver tortu ľubovoľne ozdobíme kúskami pomaranča alebo orieškami. Pred podávaním dáme na chvíľu do chladničky, aby krém trocha stuhol a chute sa spojili. Hotový perník uchováme v chladničke.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
2. Pridáme vajíčko a mlieko. Mixérom vyšľaháme hladké cesto. Dosladíme podľa chuti preferovaným sladidlom.
3. Cesto vylejeme do okrúhlej vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť na 180°C asi na 25 minút. Hotový perník necháme vychladnúť.
4. Potom ho prekrojíme pozdĺžne na polovicu a spodnú časť potrieme džemom.
5. Obe polovice opäť spojíme na seba a pripravíme krém. V miske zmiešame tvaroh (alebo ricottu), 3 lyžice pomarančovej šťavy, škoricu a opäť podľa chuti dosladíme.
6. Krémom pekne potrieme celý perník po vrchu aj okrajoch.
7. Na záver tortu ľubovoľne ozdobíme kúskami pomaranča alebo orieškami. Pred podávaním dáme na chvíľu do chladničky, aby krém trocha stuhol a chute sa spojili. Hotový perník uchováme v chladničke.
Výživové hodnoty na 1 porciu:




A máme napečené. Nech ti chutí :-).
Množstvo chutných receptov aj na fit koláče nájdeš aj v našich knihách:
Množstvo chutných receptov aj na fit koláče nájdeš aj v našich knihách:
Osloviť by ťa mohli aj tieto fit koláče:
Vláčny perníkový koláč bez vajec a mlieka, tip na dezert nielen pre vegánov
Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce
Božský slivkový koláč s posýpkou a jogurtovou plnkou