Nedávno som dostala tekvicu hokkaido. Dlho som na ňu pozerala a rozmýšľala, čo z nej urobím. A potom mi napadlo, čo tak urobiť marmeládu? Trochu som zbierala informácie ako sa robí a dozvedela som sa, že v Portugalsku je to bežná vec. Či už na toast alebo k syrom. Je trochu neobyčajná, ale ver mi, že stojí za to ochutnať. Ja som ju vylepšila o citróny a čili. Jej sladkastá chuť v podtóne s pikantnosťou ťa určite dostane. ;-)
Doba prípravy: cca 3 hodiny + chladenie
Ako na to?
1
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do misy a zasypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme odstáť 2 hodiny.
2
Keď je tekvica odstáta a pustila šťavu, prelejeme ju do hrnca a spolu so šťavou z pomaranča a badiánom varíme cca 25 minút do mäkka.
3
Keď je tekvica mäkká, odstavíme ju zo zdroja tepla, vyberieme badián a roztlačíme tekvicu vidličkou, alebo náradím na zemiakovú kašu.
4
Chvíľku necháme vychladnúť a prelejeme do vyššej a väčšej panvice.
5
Na miernom zdroji tepla zahrievame, aby sa odparila voda.
6
Za stáleho miešania pridáme šťavu z citrónov a miešame do zhustnutia.
7
Keď je marmeláda hustá, dochutíme škoricou a čili.
8
Plníme do pohárikov, ktoré sme vydezinfikovali alkoholom.
9
Naplníme povrch, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom. Nesterilizujeme.
10
Takto pripravený lekvár zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 50g):
68 kcal
285 kJ
T:
0 g
B:
1 g
S:
15 g
Takúto netradičnú marmeládu môžeš pokojne niekomu darovať ako handmade darček. Alebo ju ponúkni na oslave ako dip k syrom, či si ju natri na raňajky na chlebík. Ak ju vyskúšaš, daj nám určite vedieť, ako ti chutila. ;-)
Vynikajúce recepty od Julky nájdeš aj v našich špeciáloch:
Máš doma veľa tekvice hokkaido a chceš vyskúšať ešte nejaký recept?
Chrumkavé hokkaido krekry - zdravý snack či pohostenie pre návštevy
Tekvicové kari - omáčka napríklad na cestoviny
Horúce tekvicové latte so škoricou a muškátovým orieškom
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.