Čo budeme potrebovať na 2 plechy?
- 250 g upečenej tekvice hokkaido (asi polovica menšej tekvice)
- 250 g špaldovej múky
- 100 ml kvalitného mlieka
- 100 ml olivového oleja
- 2 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
- soľ
- tekvicové semienka
- 1 vajce na potretie
Ako budeme postupovať?
1. Surovú tekvicu vložíme do zapekacej misky a dáme piecť do rúry rozohriatej na 200 stupňov asi na 1 hodinu - kým nie je mäkká.
2. Keď je tekvica upečená, necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí vydlabeme dužinu tekvice lyžicou a v miske ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
3. Pridáme múku, mlieko, olej, kypriaci prášok, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Na pracovnú dosku dáme múku a cesto dobre premiesime.
4. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Papier na pečenie vystrihneme podľa veľkosti plechu. Na papier si položíme polovicu cesta a rozvaľkáme na cca 4 mm. Plát v kuse potrieme vajíčkom a nožom krájame štvorčeky. Cesto sa trocha lepí, treba byť trpezlivý. Ja som zvolila tento spôsob pretože sa mi zdal najrýchlejší. Je na tebe, aký spôsob zvolíš a aké tvary budeš vykrajovať.
5. Na každý štvorček položíme tekvicové semienka a nakoniec krekry dochutíme soľou.
6. Takto pripravené krekry vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme cca 10 až 15 minút - záleží na tom ako ti pečie rúra.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1 208 kj 287 kcal | 16 g | 26 g | 7 g |
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.